Sádrokarton je nejlepší společník rekonstrukce

Sádrokarton je nejlepší společník rekonstrukce

Pokud zvažujete radikální rekonstrukci interiéru, chcete předělat dispozice pokojů, jeden předělit na dva, pak vaším nejlepším pomocníkem pro tyto stavební úpravy bude sádrokarton. Hodí se na příčky, stropy i stěny, nevadí mu vlhkost vzduchu, tlumí hluk, a je to nejpraktičtější materiál pro suchou výstavbu. Je lehký ale pevný a také cenově snadno dostupný. Pro stavební práce se využívá již téměř sto let a svoji oblibu si získal i díky rychlému a snadnému použití, poradí si s ním s trochou šikovnosti a dostatkem času každý kutil.

Sádrokartonové desky jsou v podstatě panely z lisované sádrové hmoty, která je sendvičovým způsobem vložena mezi dva speciální kartony. Dříve mnozí namítali, že se jedná o materiál velmi měkký a málo odolný, který se snadno poničí, moderní sádrokartony se však dělí na několik druhů a každý je vhodný pro použití v jiných podmínkách a účelu. Jednotlivé druhy se liší jak svými vlastnostmi, tak i popisem a samotnou barvou, aby bylo snadné je rozlišit a určit jejich použití.

Nejzákladnější a nejuniverzálnější použití na nenosné konstrukce má bílý sádrokarton. Hodí se na stropy nebo nové příčky, ovšem ne do míst, kde je zvýšená vlhkost. Také nemá žádné speciální protipožární vlastnosti a není vhodné ji tak umisťovat například do kuchyně. Tyto požadavky splňuje červený sádrokarton, který je vybaven vysokou protipožární a akustickou ochranou, a tedy se dá použít i do okolí krbu nebo stěny v blízkosti komínů. Naopak do koupelny se vám nejvíce bude hodit sádrokarton zelený, který dobře odolává vlhkosti. Pro odhlučnění nejlépe poslouží modrý sádrokarton, který je i extrémně pevný. Pokud si nejste jistí, který zvolit, nebo jak ho využít, není nic snazšího než si najít specializovanou stavební firmu, která vám ušetří starosti.