Pomoc, zase nestartuje!

Pomoc, zase nestartuje!

Mnozí motoristé jistě znají zimní stres z toho, že ráno nasednete do auta, a i po několikátém pokusu nastartovat auto jen zakašle a nenastartuje se ani za nic. Ideálně někde u nákupního střediska, kdy máte plné tašky nákupu, a ještě sem jste dojeli v pořádku. Ta opravdu zákeřná auta se nejraději rozhodnou, že přestanu startovat právě když vám “chcípl” motor uprostřed křižovatky. Jak se o své auto starat, tak, aby vám nemuselo dělat zimní naschvály a co dělat ve chvíli, kdy se vám nepodaří nastartovat?

Důležitá je péče o vaše auto, jistě levný benzin zní lákavě, ale v zimě je spolehlivější tankovat jen u čerpacích stanic ověřených značek, které mají povinnost prodávat takzvanou zimní naftu, která lépe zvládá nízké teploty. Když dopředu víte, že vaše auto má se startováním v zimě problém a následující noc bude opravdu mrazivá, je dobré autobaterii opatrně vyjmout a na noc i nechat v teplé předsíni, kde i zkontrolujete, zda je nabitá. Právě ta má totiž nejčastěji na vině nemožnost nastartovat. Nemá cenu se o nastartování pokoušet mnohokrát po sobě, tím baterii jen více ničíte. Mezi jednotlivými pokusy ji nechte vždy alespoň dvě minuty odpočinout.

Pokud jste o baterii, někteří řidiči rezignují a ráno ji dají nabíjet a ten den už nikam nejedou, další volí nastartování pomocí startovacích kabelů, které byste měli mít vždy připravené po ruce, a dalšího automobilu, jiní se pokouší vůz roztlačit. To rozhodně není dobré dělat u modernějších vozů, u kterých neopatrným roztlačením může dojít k přetrhnutí řemenu a nevyhnete se návštěvě autoservisu a několika vynaloženým tisícům. U starších vozů je běžné, že v zimě někdy mají problém se rozjet, pokud to však dělá i vaše nové auto, měli byste vyhledat pomoc nejbližšího servisu. S opravami osobních aut vám pomůže například autoservis Mukařov.