Co takhle chovat pštrosy?

Co takhle chovat pštrosy?

Někde mají plameňáky, u nás máme pštrosy. Z dětských říkanek a dalších pořekadel všichni víme, že když se pštros cítí být v nebezpečí, strčí hlavu do písku. Tento fakt vzbudí ve většině lidí dojem, že je pštros hloupé zvíře. Tento pták má však také mnoho pozitivních vlastností, které o něm možná vůbec nevíme.

Pštros je na chov jedno z nejméně náročných zvířat. K tomu, abychom mohli pštrosy chovat, nám stačí pouze přístřešek, případně stodola. Jediné, co jim musíme zajistit, je dostatečný výběh a pastva. Ani na tu však nejsou příliš nároční. Bohatě postačí vojtěška nebo jetel. Krmítko můžeme pštrosům vyrobit ze staré pneumatiky od náklaďáku nebo traktoru, kterou je dobré zavěsit do výšky tak, aby byla pro pštrosa dobře dostupná, ale zároveň mu nepřekážela v cestě. Ani na zimu nepotřebují pštrosi speciální úkryt. Dospělí jedinec totiž snese teploty hluboko pod nulou až kolem – 20 stupňů celsia.

První pštrosí farma v České republice vznikla roku 1993. Od té doby se chov pštrosů stává čím dál tím rozšířenější a oblíbenější. Jak by taky ne, vždyť jedno pštrosí vejce, které je velké asi jako lidská hlava, vydá za 24 slepičích. Jedním z oblíbených plemen k chovu je plemeno Wagyu.

Pštros je také výborný hlídač. Pokud postavíme jeho výběh blízko našeho domu, budeme s naprostou jistotou vědět, kdykoliv se poblíž ocitne nežádaná osoba. Jakmile totiž někdo naruší prostor, který pštros považuje za svůj, začne pronikavě pískat a případně také zaútočí. Pro chovatele je proto obzvlášť důležité, být se pštrosem co nejvíc v kontaktu, aby si na ně zvykl.

Ohrada, kterou pro pštrosa nachystáme, by měla být obzvláště pevná. Ideálním materiálem je hladké dřevo bez třísek. Měli bychom mít také na paměti, že dospělé zvíře měří 2, 5 metru a váží přes sto kilo. Není tedy záhodno ho jakýmkoliv způsobem provokovat, nebo mu v případě útěku zkřížit cestu. Ani běžet za ním nemá příliš velký smysl. Pštros je totiž schopný běžet stálou rychlostí až 70 kilometrů v hodině po dobu 10 minut. Ať už jsme tedy sebevětší sportovci, pokud nemáme motor, pštrosa nejspíš nedoženeme.