Jak otevřít zabouchnuté dveře?

Jak otevřít zabouchnuté dveře?

Asi každému se už někdy stalo, že si zabouchl dveře, nebo si zapomněl klíče a neměl se jak dostat domů. Některé typy dveří se nám může podařit otevřít svépomocí, zatímco jiné se bez zásahu zámečníka neobejdou. Jak se od sebe liší způsob otevírání dveří u klasických a u bezpečnostních dveří a dokážeme to i sami?

Klasické dveře staršího typu můžeme otevřít dokonce i platební kartou. To nás může na jednu stranu uklidnit, ale na druhou také vyděsit. Znamená to totiž, že pokud se nebudeme na noc zamykat a dveře necháme jen zabouchnuté, může se k nám do bytu dostat prakticky kdokoliv i bez letitého zlodějského umu. Ať už máme starší generační domek nebo moderní nadčasovou vilu, bezpečnostní dveře jsou zkrátka základ prevence proti vyloupení, který by měl dnes mít každý.

Nicméně pokud jsme se dostali do situace, kdy jsme si nedopatřením zabouchli klíče a bezradní přešlapujeme před vchodovými dveřmi, určitě v té chvíli oceníme kouzlo naší platební karty, které nás může dostat během chvilky zpátky do bytu. Pochopitelně nemusíme použít jen platební kartu ale i jakoukoliv jinou kartičku (nebo něco ji svým tvarem a pevností připomínající). Obecně platí, že čím pružnější karta je, tím lepší. Delší konec karty potom zasuneme do prostoru mezi dveřmi a zárubní nad zámkem. Poté musíme kartu držet kolmo a posouvat jí směrem dolů za střelku zámku. Při troše štěstí a zručnosti se nám podaří vytlačit střelku zámku z rámu a dveře tak otevřít. V extrémních případech jdou klasické dveře překonat hrubou silou, za použití páčidla nebo odvrtáním zámku. K takovým způsobům bychom se však měli uchylovat jedině v akutních případech, kdy se hraje o čas. Podobný zásah se nám totiž finančně příliš nevyplatí. V lepším případě budeme potom platit nový zámek a v horším rovnou celé dveře.

Pokud jsme majiteli bezpečnostních dveří, kreditní karta ani hrubá síla je rozhodně neotevře. V tomto případě je na místě hned volat zámečníka a předejít tak polámaným kreditním kartám a fyzickým úrazům. Za služby zámečníka zaplatíme okolo 1000 – 2000 korun v případě, že budou dveře odemčené. V případě, že jsme po odchodu z domu dveře zamčeli a klíče se nám poté povedlo vytratit, může se částka za otevírání celého zámkového systému vyšplhat až k 10 000 korun.