Jaké máte na výběr povrchové úpravy skel do brýlí

Jaké máte na výběr povrchové úpravy skel do brýlí

Vybrat si dioptrické brýle je většinou běh na dlouhou trať kdy člověk oběhá všechny optiky ve městě a další týden se rozmýšlí jaké obruby tedy zvolit. Brýle většina lidí nosí každý den a za všech příležitostí, a proto je třeba si dát a výběrem obrub záležet, aby vás za čas neomrzely a hodily se vám ke všemu. Výběrem samotných obrub však rozhodování zdaleka nekončí, v oční optice hned následuje řada otázek, jaké povrchové úpravy čoček si budete přát, zda potřebujete tenčená skla a mnoho dalších. Optik by vám vždy měl přesně vysvětlit jaké jsou varianty, ale kdo je připraven není překvapen a když si vše zjistíte dopředu alespoň se pak nebudete muset další týden ještě rozmýšlet nad čočkami.

První otázka, která vyvstane je, zda chcete skleněná skla nebo plastová. Dnes už jsou standardem spíše plastová, jsou mnohem lehčí, mají menší šanci, že se rozbíjí a díky tvrzení se ani snadno nepoškrábou. Skleněná jde zase zabrousit do tenčí čočky a je méně náchylné na poškrábání. Od dvou dioptrií výše je vhodné skla vždy ztenčit a u nižších dioptrií to jde i s plastovými čočkami.

Povrchových úprav je celá řada, antireflexní vám zajistí, že se nebude od brýlí odrážet světlo a vaše oči se budou méně unavovat a brýle působit přirozeněji. Pokud se o své brýle chcete starat co nejméně je vhodné zvolit čočku s hydrofobní úpravou která vyhladí mikroskopické nerovnosti kde se jinak usazuje prach. V posledních letech je velmi oblíbená a praktická povrchová úprava čoček Blue. Ta filtruje modré záření z obrazovek počítačů i mobilů a oči se při práci na počítači unaví mnohem pomaleji. Samo zatmavovací skla jsou vhodné pro ty, koho nebaví střídat sluneční a dioptrické brýle. Existuje také úprava proti zamlžování. V optice vám vždy poradí a dají na výběr jaké všechny úpravy si budete přát.