Jaký je rozdíl mezi ekologickým zemědělstvím a klecovým chovem?

Jaký je rozdíl mezi ekologickým zemědělstvím a klecovým chovem?

Chov drůbeže a dobytku, stejně jako jeho prodej je u nás poměrně běžná věc. Prodej drůbežeprasat najdeme například v obci Nový dům. Vzhledem k tomu, že se naše země nachází v samém středu Evropy a nejsou tu nijak velké výkyvy počasí ani dlouhodobě neúnosná horka nebo naopak mrazy, zdá se být Česko pro chov hospodářské zvěře jako stvořené.

Obzvláště v poslední době se však lidé začínají čím dál více zajímat o způsob, jakým je se zvířaty u nás zacházeno. Zatímco dříve lidi spíše zajímalo, kde koupit levné a nezkažené maso, dnes se začínáme zajímat také o to, jak spokojený měla zvířata život. Ekologické zemědělství si tak v posledních letech buduje nejen v českých podmínkách důležité místo.

V poličkách supermarketů se čím dál častěji objevují produkty s označením „bio“ stejně jako nacházíme na internetu spoustu webových stránek biofarem a obchodů s bioprodukty. Co však tato tři písmena přesně znamenají a v čem se takto označené produkty liší od těch běžných a levnějších?

Na jedné straně stojí ekologické zemědělství a bioprodukty a na druhé klecové chovy. Když pomineme fakt, že slepice ve volném výběhu mají podstatně šťastnější život, než ty zavřené v malých klecích, které pro sebe často nemají ani 30 centimetrů čtverečních, existují také další aspekty, které tyto dva způsoby chovu, respektive výrobků z nich pocházejících, výrazně odlišují.

Z hlediska složení nejsou mezi bio vejci a vejci z klecového chovu na první pohled téměř žádné rozdíly. Snad jen nižší obsah cholesterolu u bio vajec. Ekologický neboli bio chov je potom velice podobný chovu s volným výběhem, až na jeden rozdíl – krmení pro nosnice musí pocházet z ekologicky vypěstovaného obilí. Nejen že se tak ekologický chov snaží zvířatům dopřát více přirozeného pohybu, ale také lepší potravu.

Některým jde o zvířata a některým o sebe. Ať tak či tak ekologický chov je výhodný pro všechny. Pokud totiž chceme, aby produkty ze zvířat byly dobré a zdravé, je naprosto zásadní, jak se k nim budeme chovat a čím je budeme krmit. Stejně tak, jak totiž mohou při dlouhodobém stresu a špatných životních podmínkách nastat zdravotní problémy u lidí, mohou se objevit také u zvířat.

Na druhou stranu je třeba zmínit, že vejce z biochovů mají vyšší podíl vnitřních vad a špinavější skořápky, což může znamenat vyšší riziko mikrobiální kontaminace a možného onemocnění. Bio chov je pochopitelně taky mnohem náročnější pro chovatele, kteří musí péči o zvířata věnovat mnohem více energie a nákladů. V našich podmínkách je však tento způsob chovu realizovatelný.