Jaké tajemství skrývá hutnictví, a kde sehnat kvalitní ocel?

Jaké tajemství skrývá hutnictví, a kde sehnat kvalitní ocel?

Hutní materiál najde uplatnění především ve stavebnictví. Využijeme ho však i v řadě dalších odvětví a činností. V zemědělství, strojírenství, při montování karoserií, nebo při výrobě lehkých konstrukcí. I tam mají tyče, trubky, plechy, profilová či betonová ocel hojné využití. Hutní materiál je sám o sobě vlastně ocel s různou příměsí, ze které se později vyrábějí výše zmíněné výrobky. A jak se vlastně ocel vyrábí?

K výrobě oceli je potřeba specializovaného hutního provozu, který nese příhodný název „ocelárna“. Abychom mohli ocel vyrobit, musíme vytvořit technickou slitinu železa s nižším obsahem uhlíku, než mají litiny ze surového železa. Na samém začátku výroby oceli je tedy takzvané surové železo. To se vyrábí ve vysoké peci z železné rudy za pomoci koksu, vápence a dalších přísad.

Přípravu oceli lze potom rozdělit do dvou fází. V první fázi se pomocí oxidace snižuje obsah uhlíku a odstraňují se nežádoucí prvky. Ve druhé fázi, která se nazývá rafinace, se z oceli odstraňuje přebytečný kyslík. Na konec se ocel odsiřuje. Výsledný produkt, tedy ocel, která se v ocelárně vyrobí, se následně zpracuje do polotovarů a poté do koncových výrobků. A kde potom můžeme hotové výrobky koupit?

Firma Ferona a.s. Je moderní obchodní společnost, která se zabývá nákupem, skladováním, úpravou, logistikou a prodejem hutních výrobků, hutních druhovýrobků, železářského sortimentu a neželezných kovů na bázi velkoobchodu. To, že patří firma mezi špičky svého oboru, dokládají její bohaté zkušenosti, které načerpala za neuvěřitelných 190 let svého působení. Pobočky a sklady firmy pokrývají celé území České republiky, což firmě umožňuje přímý styk se zákazníky, ať se rozhodnou zboží nakoupit kdekoliv. Kromě osobního odběru hutních materiálů nabízí firma také dopravu zboží. A jaké služby firma nabízí?

Vypalování plechů, řezání tyčového materiálu, tryskání materiálu, dělení bloků nebo třeba výroba podélně svařovaných trubek a dutých profilů. To všechno paří do portfolia firmy Ferona, a.s. Firma disponuje také vlastní certifikovanou zkušební laboratoří, kde pravidelně ověřuje a sleduje kvalitu prodávaných materiálů.