Jak uspořádat firemní večírek?

Jak uspořádat firemní večírek?

Firemní večírky jsou ideálním způsobem, jak stmelit kolektiv. S troškou alkoholu, dobrého jídla a hudby se uvolní i ti nejupjatější z nás. Než však začneme večírek plánovat, měli bychom si ujasnit, čeho jím chceme dosáhnout, respektive jaký má být jeho účel. Důvodů totiž může být hned několik. Máme ve firmě nové zaměstnance a chceme je přirozenou cestou začlenit do kolektivu, jsou mezi kolegy pokořené vztahy, které chceme napravit, chceme zaměstnance a kolegy motivovat k lepším pracovním výsledkům, nebo se chceme našim kolegům pouze odvděčit za vykonanou práci?

Jakmile si ujasníme, jaký je účel našeho večírku nebo mimopracovní zábavné aktivity,měli bychom zhodnotit složení účastníků akce, a to především z pohledu věkového rozpětí a zastoupení pohlaví. Jiný program vymyslíme pro dámský kolektiv, jiný bude bavit partu mužů a jiná akce je zase vhodná pro smíšený kolektiv.

 

Teambuildingové aktivity nemusí zahrnovat pouze posezení u dobrého jídla a pití, ale také různé hry a fyzické činnosti. Nejen děti si totiž rády hrají. Stejně dobré, i když méně infantilní aktivity, můžeme vymyslet i pro kolektiv dospělých lidí. Aby však nedošlo k nějaké nepříjemné situaci, měli bychom si předem zjistit, jaké jsou fyzické možnosti všech účastníků akce.

I když může být pěkné, pořádat večírek jako překvapení, ve velkém kolektivu se to nevyplácí. Je proto dobré si pokud možno hodně dopředu zjistit, jaký termín se našim kolegům hodí. Pokud totiž na firemní akci přijde jen třetina zaměstnanců, nebude to mít ten správný účinek a místo stmelení kolektivu, ho to může ještě více rozčlenit na ty, co byli na večírku a ty, kteří nebyli.

 

Dalším krokem je zjistit si rozpočet. Podle něj si potom určíme prority a večírek jim přizpůsobíme. I na tento krok bychom si měli nechat dostatek času. Může se totiž stát, že si naplánujeme parádní večírek, ale nakonec zjistíme, že ho neufinancujeme. Není ani dobré vyplýtvat celý rozpočet až do poslední koruny, ale raději si nechat zhruba 10% jako rezervu na neočekávané výdaje. Za zvážení stojí také účast manželek, manželů a partnerů našich kolegů. Pokud se rozhodneme, že ano, měl by tomu opět odpovídat náš rozpočet.

Jednou z nejdůležitějších věcí každé akce nebo večírku, je jídlo. Pokud budou naši hosté hladoví a žízniví, je dost možné, že si večírek neužijí. Nejlepším řešením je najmout si cateringovou firmu, která se o občerstvení i jeho servis postará. Některé firmy navíc nabízí také pronájem eventového vybavení, které nám pomůže připravit prostory přímo na míru našim potřebám a požadavkům.