Izolace průmyslových objektů

Izolace průmyslových objektů

Izolace se z daleka netýká jen rodinných a bytových domů. I když je ochrana proti chladu a velkým horkům pro spokojené bydlení důležitá, je potřebná i na docela jiných místech. Jedním z nich jsou průmyslové objekty.

Izolace v průmyslových objektech má mnohem koplexnější funkci, než je tomu u izolace domů. Průmyslové objekty, jako jsou například elektrárny, potřebují tepelnou izolaci nejen na samotné budově, ale především také na potrubích, nádržích a dalších zařízeních, které pro svůj provoz potřebují stálé teplotní podmínky. Se správným typem izolace, můžeme podstatně ušetřit na energiích, snížit počet provozních poruch a především také zvýšit bezpečnost pracovních podmínek, čímž eliminujeme hrozbu úrazů.

Tepelná izolace se dělí do tří různých kategorií na základě výše teplot, kterým je schopna odolat. Typ izolace potom zhotovitel volí především podle toho, kde se systém nachází, jestli venku nebo vevnitř, a určuje, jaký typ ochrany je potřebný, aby dokázal zabránit škodám, které způsobují chemikálie, korozní atmosféra nebo třeba počasí.

To, jaký typ izolace zvolíme, je naprosto zásadní. Riziko nepředstavuje pouze nedostatečná tepelná izolace ale také ta nadbytečná. Nesprávně zvolená izolace může vést k nadměrnému přenosu tepla, což potom ovlivňuje spotřebu energie a celkové náklady na provoz zařízení.

Kromě samotné instalace průmyslové izolace je třeba dbát také na pozdější údržbu. I přes to, že by izolace měla být schopna odolávat spoustě nepříznivých vlivů, může být poškozená i mechanicky, a to například v případě neopatrného zacházení ze strany pracovníků údržby. Ti mohou například při opravách porouchaných dílů neodborně demontovat tepelnou izolaci a tím ji závažně poškodit.

Stejně tak je důležité izilaci čas od času vyměnit. Po letech používání je totiž izolace opotřebovaná a chřadne. Pokud narazíme na izolaci, která je stará nebo je nainstalovaná neodborným způsobem, je důležité, aby byla taková izolace co nejdřív celá odstraněna a vyměněna. Stárnoucí tepelná izolace by potom už nikdy neměla být znovu použita. Ponechání nebo další používání staré, znehodnocené izolace může totiž přinést víc škody než užitku.

Při montáži izolací musí být často průmyslová zařízení odstavena z provozu. Pracovníci musí na zařízení nejprve namotnovat lešení a poté se pustit do zaizolovávání. V tomto případě je opravdu důležitá efektivita práce a rychlá instalace, aby nedošlo k velkým ztrátám provozních hodin.