I v paneláku se dá bydlet luxusně

I v paneláku se dá bydlet luxusně

I když jsou panelové domy spíše pozůstatkem minulého režimu, i v nich se dá bydlet pohodlně a luxusně a být krásně zařízený byt. Jen je pravda, že pokud toužíte po moderním bytě v panelovém domě, pravděpodobně se rekonstrukci nevyhnete. Nejčastějším krokem je vybourání umakartového jádra, díky kterému byt dostane zcela jiné dispozice, umožní poupravit velikosti a rozložení místností a velmi často jeho vybourání a vybudování nových příček zasáhne kuchyň i koupelnu zároveň proto není od věci obě rekonstrukce zvládnout zároveň.

Právě kvůli možné složitosti celé akce, se neobejdete bez důkladného plánování. Ještě, než se pustíte do shánění firmy nebo statika, zjistěte, jak je to s potřebnými povoleními případně souhlasem vlastníků u vašeho paneláku nebo bytového domu. Nejlépe uděláte, když si na rekonstrukci pozvete firmu, která ji zařídí na klíč, to v tomto případě znamená, že od samotného bourání, zdění nových příček až po obložení poliček a smontování kuchyňské linky. Výhoda tohoto řešení spočívá především v tom, že nebudete muset sami hledat několik řemeslníků na jednotlivé činnosti a vše vám zajistí jeden dodavatel. Zároveň díky tomu budete dopředu vědět jaká bude cena a nestane se, že vás překvapí, kolik si účtují jednotliví řemeslníci. Rozpočet je vhodné si přesně určit dopředu, rozsáhlá rekonstrukce mnohdy vychází na více peněz, než by se mohlo zdát a je třeba s tím počítat. Ovšem, cena se vždy vyplatí, v nově opraveném bytě strávíte ještě většinou tolik času, že se vám to vrátí.

Při plánování spíš, než na nejnovější trendy berte ohled na praktičnost. To vy budete každý den vařit a využívat koupelnu. Nezapomeňte myslet také na reálné proporce vašeho bytu, abyste si nenaplánovali obrovskou vanu a kuchyňský ostrůvek, které by nakonec nebylo kam dát. Když máte malé prostory, je vhodné volit barevné kombinace, které ho opticky zvětší a co nejpraktičtější řešení, cos se týká úložných prostorů.