Na kole na výlet i do práce

Na kole na výlet i do práce

Češi milují cyklistiku. Obzvláště v posledních letech zájem o tento sport neustále roste. Zatímco dříve lidé vyráželi na kola maximálně o víkendech na projížďky do přírody, dnes je kolo poměrně běžným dopravním prostředkem. Roli přitom nehraje rozhodně jen vidina ušetřených peněz za benzín a údržbu auta, ale také zlepšení kvality životního prostředí.

Nejen auta, ale také městskou hromadnou dopravu tak v letních měsících ve městech pomalu nahrazují právě kola. Také jednotlivá města v České republice se snaží novodobý trend podporovat zřizováním nových cyklostezek. Pokud budou lidé využívat k osobní přepravě kola, dojde k výraznému odlehčení dopravy, která je problémem především ve velkých městech. Jízda na kole do práce nám tak může paradoxně ušetřit nejen peníze, ale také čas. Místo toho, abychom strávili hodinu nadáváním za volantem v kolonách, můžeme udělat něco pro své zdraví a příjemně tak nastartovat náš den.

Pro podporu cyklistiky vznikla také takzvaná Asociace cykloměst, která sdružuje více než 70 členů, mezi kterými jsou města, zájmová sdružení či nevládní organizace. Asociace organizuje řadu soutěží, do kterých se mohou zapojit jak města tak například firmy či jednotlivci. Jednou z takových akcí byla například soutěž Do práce na kole, která měla za cíl motivovat lidi ke změně životního stylu a zdravému pohybu.

Právě zájem o zdravý životní styl a kondici, nese na růstu popularity cyklistiky také svůj podíl. Opomenout se však nedá ani inspirace v zahraničních metropolích, kde je kolo často módním doplňkem a stylovým dopravním prostředkem v rámci městské turistiky.

V zapomnění však neupadly ani oblíbené výlety po přírodních a jiných krásách České republiky. Byť se prodej silničních kol v poslední době výrazně zvýšil, horská kola jsou zatím stále nejprodávanějším typem kol. To svědčí o tom, že Češi na volnočasové výlety nezanevřeli. Cyklistika může být dobrým způsobem, jak aktivně strávit čas s rodinou nebo přáteli. Kromě kochání se přírodou si můžeme výlet zpestřit například návštěvou kapličky, hradu nebo zámku.