Když na výlet, tak na skály

Když na výlet, tak na skály

Jakmile vysvitne sluníčko a objeví se první náznaky teplého počasí, už už vymýšlíme, kam o víkendu vyrazíme. Některým stačí procházka poblíž svého bydliště, jiní se nemohou dočkat válení se u vody a někteří zase zatouží vyjet co nejdál objevovat nová místa.

Hezké počasí v nás automaticky probouzí touhu strávit nějaký čas v přírodě. Nic nás například nedokáže naštvat víc, než když můžeme sluneční paprsky pozorovat jen skrze skla oken v našich kancelářích. V té chvíli bychom udělali vše proto, abychom se dostali se sluníčkem do kontaktu, byť jen na malou chviličku na zahrádce naší oblíbené restaurace. Když už máme ale volno, většinou si na výběru aktivit dáme opravdu záležet.

Oblíbeným turistickým cílem pro teplé letní dny jsou bezpochyby skály. Abychom si udělali výlet na vrcholky skal, však rozhodně nemusíme být horolezci. Existuje spousta míst, kde se nám dech beroucího výhledu dostane i bez úvazů, karabin a nebezpečných úchytů. Existuje spousta turistických stezek, které vedou po pěšinách a zvládnou je i turisté začátečníci.

Jedním z nejoblíbenějších míst jsou bez pochyby prachovské skály nebo Český ráj. Nicméně to, že jsou tato místa nejznámější, rozhodně neznamená, že jsou jediné. V České republice existuje spousta dalších míst, kam můžeme za skalní turistikou vyrazit, a která pro nás často nejsou ani tak vzdálená a nedostupná.

Velkým, i když ne tak známým, turistickým lákadlem může být i takzvaná Šemnická skála. Ta je součástí malé přírodní rezervace Olšová vrata. Skála láká turisty nejen na svoji výšku, která činí 645 metrů, ale také na své okolí. Po jejím zdolání se totiž turistům naskytne výhled na překrásné zelené pláně. Nedaleko skály se nachází další turistické lákadlo, které představuje úkaz v podobě vápencových jeskyní nazvaných Skalky skřítků. Jeskyně je zajímavá především dírami, které v ní vznikly pravděpodobně díky unikajícím plynům ve skalní stěně nad Dubinou. Díky dlouho neobjasněnému původu děr se k této geologické rezervaci váže několik pověstí o trpaslících.

Výlet se dá spojit také s návštěvou nedaleké obce Šemnice, která leží nedaleko obou míst. V obci si můžeme výlet zpříjemnit procházkou okolo rybníka, nebo alespoň využít místního infocentra Šemnice k získání bližších informací a typů na výlety v okolí.