Jak moc by se děti měli bát čerta a Mikuláše?

Jak moc by se děti měli bát čerta a Mikuláše?

Brzy bude chodit Mikuláš, některé děti už teď nacvičují básničky, kterými ho zaujmou, aby jim nadělil co nejvíce sladkostí, u jiných zase rodiče začínají používat čím dál častěji pohrůžku, že když budou zlobit odnese si je čert. Jak velký strach je u dětí běžný a je opravdu vhodné je strašit čerty a peklem? Nebo celkově se strašením dětí nadpřirozenými bytostmi?

Zvláště starší generace zastává názor, že je dobře, když má dítě z něčeho strach, bude víc poslouchat. Ovšem děsit malé dítě nadpřirozenými bytostmi je pro děti velmi traumatické, ve školce mají velmi bohatou fantazii a nedokáží rozlišit, co je skutečnost a co jen pohádky dospělých. Rodiče jsou pro dítě autorita, někdo, kdo má ve všem pravdu a komu může stoprocentně věřit, proto, když svého potomka strašíte čertem, snadno vám uvěří a bude se opravdu bát. Navíc, když ho čertovi přímo podstrčíte a budete se snažit, aby za ním šlo, ztratí důvěru i ve vás a v to, že ho ochráníte.

Jak by tedy měla návštěva Mikuláše vypadat? Předně, neděste dítě předem, a pokud se opravdu hodně bojí, ani nepouštějte čerty domů. Ideálně si pro tyto role domluvte někoho známého, čerti, které neznáte, se mohou v zápalu své role utrhnout ze řetězu a vystrašit prcka příliš. Jistě že v průběhu let, jak se dítěti bude dostávat vzdělávání, přestane na strašidla a čerty věřit, ale pro dítě ve školce, to může být zcela reálný děs. Pokud se kvůli tomu i bojí jít do školky na Mikulášskou besídku, není ostuda, nechat ho doma. Pokud však máte možnost, běžte tam s ním, když dítě společně s kamarády strach překoná, jenom ho to posílí a kamarádi budou mít zážitek, který je více spojí.