Co je písmomalířství a sítotisk

Co je písmomalířství a sítotisk

Malířství nemusí být jenom o malování pokojů nebo o nátěrech fasád. Mnoho malířských firem nabízí i službu zvanou písmomalířství, která bohužel pomalu upadá v zapomnění. Písmomalířství je řemeslo, které se zabývá malbou nápisů různými druhy písma na různé materiály, od fasád domů až po skleněné výlohy nebo automobily. Právě propojení malířství, natěračství ale i typografie umožňuje písmomalířství jeho unikátní vzhled a opravdu kvalitně odvedené písmomalířské práce si každý všimne už z dálky. Zvláště v době, kdy většinu nápisů na restauracích, hotelech nebo firmách tvoří počítačem vytvořená písmena ať už z plastu, kovu nebo polepu.

Písmo psané rukou má své kouzlo, je vždy unikátní a zaujme. Dříve musela každá servírka nebo prodavačka umět krásně psát, aby na skleněné výloze vypsaná nabídka byla pro každého čitelná a zaujala oko. Pokud máte strach z písmomalířství na vaší fasádě, protože nevíte, jak nakonec nápis bude vypadat, jsou tyto obavy bezpředmětné. Malířská firma vám zpracuje návrh přesně podle vašich přestav, v typu písma, jaké vám bude vyhovovat nejvíce a v barvách jaké si zvolíte. Nápisy na fasádě vyžadují kvalitní barvy, aby dlouho vydržely. Taktéž originálně napsaná reklama na autě nebo na poutači dokáže přilákat pohledy.

Když už jsme u nezvyklých technik, které může nabízet malířství, a které jsou postupně nahrazovány modernějšími technologiemi, je určitě potřeba také zmínit sítotisk. Tomu se říká také šablonový tisk a přesně tak funguje. Na potiskovaný materiál se protlačuje barva přes prostupná místa šablony. Touto technikou jde tisknout na papír, textil ale i PVC a vyznačuje se barevnou stálostí a trvanlivostí potisku. Na tyto techniky se specializuje i malíř Praha.