Na co myslet před rekonstrukcí

Na co myslet před rekonstrukcí

Ceny nemovitostí stále raketově stoupají a téměř nemožné si pořídit dům někde ve městě. I pozemky kolem města stojí celé jmění a když se k tomu připočítají náklady na stavbu samotnou, je t zcela mimo možnosti většiny lidí. Proto se stále častěji lidé uchylují ke koupi staré nemovitosti před rekonstrukcí, která většinou čím je starší a rozpadlejší, tím stojí méně, a doufají, že ji promění ve svůj dům snů. Mimo to, místo kupování nového domu také lidé často opravují ten, co už mají. Na co je třeba si při plánování rekonstrukce dát pozor a na co rozhodně nezapomenout?

To, že se na dům vrhnou samotní řemeslníci a promění dům na čas ve staveniště, je jen úplná špička ledovce, nejvíce práce a plánování je třeba ještě před rekonstrukcí samotnou. V první řadě je třeba nepodcenit samotné finance. Názor, že rekonstrukce je vždy levnější než novostavba, nemusí být úplně pravdivý. Náročnost opravy starého domu může být velmi náročná a lidé mají tendenci si plánovat velké změny, na které jim později dojdou finance. Další častý omyl je se na rekonstrukci vrhnout vlastními silami. Nevystudovaný stavař nikdy nepozná, co vše je třeba u domu opravit, jak na sebe jednotlivé celky navazují a jak zajistit, aby se rekonstrukce co nejvíce vyplatila. Často je jejím záměrem navíc v budoucnu díky novým oknům, zateplení nebo vytápění ušetřit a na to se hodí mít odborníka.

Lidé také často myslí spíše na to, aby jejich dům vypadal moderně jako z magazínů a zapomínají na to, že to oni v něm budou bydlet a cílem rekonstrukce by mělo být, aby se jim bydlelo pohodlně a bez starostí. Ideální je také zrekonstruovat více částí zároveň, ať nemáte z domu staveniště zbytečně často a dlouho. Jsou firmy, které to zajišťují na klíč a postarají se o vše potřebné.