Lyže nebo snowboard?

Lyže nebo snowboard?

Pomalu se objevují první mrazíky a milovníci zimních sportů už odpočítávají dny, kdy budou moci vyrazit na svah. Nejen zkušení sjezdaři, ale také pár začátečníků se letos chystá pokořit strach a vydat se na svou první jízdu. Nicméně kvůli „zkušební“ jízdě ještě není potřeba kupovat novou výbavu. Ještě přeci ani nevíme, jestli nás sjíždění bílých kopců bude bavit, tak proč utrácet tisíce za zbrusu nové vybavení. První sjezdařskou výbavu si dnes můžeme koupit v bazaru nebo půjčit v půjčovně za pár stovek korun. Potom už nám stačí si jen nabalit teplé oblečení a vyrazit s přáteli na prodloužený víkend někam na hory.

Před tím, než se poprvé pustíme do brázdění sjezdovek, se však musíme rozhodnout, jaký nástroj si k tomu zvolíme – lyže nebo snowboard? Výběr té správné sportovní aktivity totiž může výrazně ovlivnit to, jestli si zimní sporty zamilujeme, nebo zprotivíme.

Asi nejzákladnějším rozdílem je, že zatímco na lyžích musíme ovládat každou nohu zvlášť, na snowboardu ovládáme oběma nohama jen jednu „desku“. To může být výhoda i nevýhoda zároveň. Pokud totiž spadneme na lyžích, je mnohem větší pravděpodobnost, že si způsobíme nějakou zlomeninu, než když nevychytáme jízdu na snowboardu. Na druhou stranu pohyb na lyžích je pro naše tělo mnohem přirozenější, protože podobně jako při chůzi, jízdě na bruslích nebo běhu, máme obě nohy zvlášť a můžeme s nimi volně hýbat. Mnohem lépe se nám tak může dařit krkolomným pádům předcházet.

Pokud máme problémy s koleny, měli bychom sáhnout po snowboardu. Zatímco při lyžování jsou kolena permanentně zatěžována, u snowboardingu pracujeme spíše vrchní částí těla – nohy pojedou tam, kam se natočí trup. Naopak zabrat zde dostává zápěstí, a to nejen při pádech, kdy musí zachytit váhu celého těla, ale také při neustálém zvedání a odrážení se od země.

Kromě jízdních technik se jednotlivé sportovní aktivity liší také doporučeným terénem. Zatímco lyžaři si libují na upravených a zpevněných sjezdovkách, snowboardistům svědčí hlubší a měkký sníh. Na zledovatělém terénu a nerovné ploše se zase pádu lépe vyhneme na lyžích.