Přírodní živly – nejlepší pomocníci v průmyslu

Přírodní živly – nejlepší pomocníci v průmyslu

Není žádnou novinkou, že lidskou práci začínají pomalu ale jistě nahrazovat stroje. I když stále existují odvětví, kde je zatím člověk nenahraditelný, tam, kde to jde, se snažíme si práci ulehčit.

Dříve lidé k fyzicky náročným úkonům využívali zvířata, dnes sestrojují stroje. Ty mají odvézt práci, na kterou fyzická síla člověka nestačí. Díky množství fyzikálních zákonů a pravidel, mají lidé možnost sestavit mechanismy, které nám dokáží od manuální práce nejen ulehčit, ale také ji zrychlit a zefektivnit. To, co by člověk dělal týdny, může tak mít dobře sestrojený přístroj hotové za pár hodin. Další nezpochybnitelnou výhodou strojů je fakt, že se nemohou unavit. Pokud se stroj opotřebuje, nebo přestane fungovat, opravíme ho, nebo postavíme nový. S lidskou sílou to ale tak jednoduché není.

Je třeba dodat, že žádný stroj by nefungoval, kdyby nebylo lidí. Znalosti fyzikálních vlastností přírody a věcí nám pomáhají dát dohromady něco tak ohromného, jako jsou stroje. Často si ani neuvědomujeme, co všechno stojí za tím, že nějaký stroj dokáže pracovat a co přesně napomáhá tomu, že je funkční. Spousta mechanismů využívá například vodu.

Hydraulické mechanismy patří k nejstarším systémům používaným v praktickém inženýrství. Princip mechanických činností tak postupně ztrácí význam právě proto, že je nahrazen technologickými pohonnými prostředky. Voda je ve strojírenství využívána jako pohonná síla. Nicméně je asi jasné, že aby voda ve stroji mohla plnit nějakou funkci, potřebuje mít určitou formu. Kromě hydraulických strojů, existují například také hydraulické válce. Ty jsou vyráběny pro široké spektrum použití, především ve strojírenském průmyslu. Užití naleznou ve stavebních a silničních strojích, energetických zařízeních, pracovních plošinách, důlním průmyslu nebo zemědělské a lesní technice.

Také vzduch a hraje v průmyslu důležitou roli. Může nám pomoci například při tepelného zpracování, kde se pracuje hlavně s jeho teplotou. Vzduch ve formě kyslíkové sondy je třeba používán pro regulaci pecí.

Zatímco ve fantaskních příbězích mohou přírodní živly ovládat jen vyvolení, v dnešním světě můžeme jejich služeb využívat všichni. Ať už oheň, vzduch, voda nebo zemina, jsou pro nás nepostradatelnými pomocníky při různorodých lidských činnostech, od běžného umývání rukou až po stavbu a fungování leteckého podvozku.