Co jsou a k čemu slouží kuličkové šrouby

Co jsou a k čemu slouží kuličkové šrouby

Moderní stroje, ať už jde téměř o jakákoliv odvětví, se jeví jako složitá zařízení, kterým je nemožné porozumět. Ve své podstatě jsou však ve výsledku tvořena ze šroubů, ozubených převodů a dalších jednoduchých ale velmi sofistikovaných součástek, které jsou velmi chytře vymyšlené. Například opakovaný posun strojů ve výrobě, třeba při řezání nebo obrábění, je z velké míry možný i díky kuličkovým šroubům. Ty přenášejí rotační pohyb na přímočarý. Jejich největší výhodou je míra efektivity, se kterou přenáší krouticí moment na lineární pohyb a která může dosahovat až 90%. Dále se vyznačují minimálním zahříváním a třením dále vysokou přesností.

Kuličkových šroubů se vyrábí celá řada, nejuniverzálnější využití má přesný kuličkových šroub, který se využívá u obráběcích a tvářecích strojů, polohovacích automatů ale i v dalších odvětvích průmyslu. Téměř dvojnásobnou únosnost a tuhost potom mají více únosné šrouby. Ty však kvůli nižší účinnosti slouží především pro pomaluběžné aplikace a jsou vhodné například do vstřikovacích lisů. V aplikacích, kde není kladen důraz na vysokou přesnost polohování, jako jsou transportní a zdvihací zařízení se hodí transportní kuličkové šrouby. Dále se oddělují speciální šrouby, kam se řadí teleskopický kuličkový šroub, který se využívá v aplikacích, kde je třeba docílit malých zastavovacích rozměrů a velkých zdvihů.

Kuličkové šrouby je třeba vybírat podle toho, jaké očekáváte zatížení, provozní rychlost ale i přesnost, která přímo souvisí s přesností opracování závitů u kuličkových šroubů. Tyto součástky většinou vyrábí společnosti, které se zabývají kovoobráběním a nejčastěji jsou vyrobeny z chromové oceli.