I malá zahrádka se počítá

I malá zahrádka se počítá

Dříve lidé zahradničili proto, aby se uživili, dnes mají pěstování zeleniny a bylinek spíše jako koníček. A proč taky ne. Pokud máme rodinný dům a na zahradě volnou plochu, rozhodně není od věci, pokusit se ji nějak využít. Přitom na tom není nic tak složitého, začít můžeme třeba hned.

Zahradničení by nám mělo přinášet radost a ne stres. Musíme si uvědomit, že to děláme pro své potěšení a ne proto, abychom nakrmili celou vesnici. Pro úplný začátek je tedy dobré začít s malou plochou. Po prvním roce, co si zahradničení na malém záhonku vyzkoušíme a budeme se v něm cítit jistější, můžeme plochu klidně rozšířit. Optimální šířka záhonu je asi 1, 5 metru, abychom snadno dosáhli do jeho středu, aniž bychom po něm museli šlapat.

Před tím, než rostlinky zasadíme, je potřeba půdu patřičně připravit. Záhonek bychom měli zrýt, zbavit plevele a promíchat s nějakým dlouho působícím hnojivem případně půdu pohnojit kompostem.

Na zahrádkaření je nejhezčí to, že si můžeme sami vypěstovat prakticky cokoliv. Pochopitelně je zapotřebí mít určité znalosti a vědět, jak se o záhonek správně starat, ale pokud se budeme řídit ověřenými radami, nemáme co zkazit. Je fascinující sledovat, jak se rostlinkám díky nám daří a z malých semínek později vyklíčí nádherné rostliny.

Pokud se zahrádkařením začínáme a hledáme nenáročné rostliny vhodné do začátku, s bylinkami určitě neuděláme chybu. Nehledě na to, že můžeme bylinky používat k výrobě koření, čajů nebo si jimi jen tak ozdobit chleba, mají také léčivé účinky.

Péče o většinu bylinek je navíc opravdu nenáročná a prakticky zanedbatelná. Díky silné vůni a chuti nejen že bylinky nejsou napadány škůdci, ale mohou také odpuzovat hmyz i z okolo rostoucích rostlin. Mezi oblíbené a nejméně náročné druhy patří levandule, šalvěj, meduňka, máta, oregano tymian nebo pažitka.

Narozdíl od zeleniny vypěstované ve velkých zahradnictvích, kterou si dnes můžeme koupit doslova na každém rohu z jsou čerstvé bylinky opravdovou vzácností, kterou ocení každá hospodyňka. I když některé supermarkety nabízí varianty sušených bylinek v sáčcích, nebo dokonce malinké rostlinky v květináčích, jejich chuť ani vůně nikdy nenahradí vůni naši zahrádky. Vzheldem k nejčastějšímu využití je dobré mít pěstovat bylinky v blízkosti kuchyně na slunném místě.