Zelená stěna sluší každému interiéru

Zelená stěna sluší každému interiéru

Během posledních let si lidé stále více uvědomují, že rostliny v interiéru neslouží pouze jako pěkná dekorace, ale že také čistí vzduch, pomáhají ho zvlhčovat a mají nespočet dalších výhod. Pokud si i vy nedokážete bez zeleně svůj interiér představit a jste milovníky květin i trendů v architektuře, pak už jste jistě museli slyšet o zelené stěně neboli vertikální zahradě. Pokud ne pak si pod tímto pojmem můžete představit stěnu, plnou květin a zeleně. A nemusí se jednat jen o stěnu, ale například i přepážku mezi místnostmi.

A jak takové květinové stěny vlastně fungují? Na principu hydroponie neboli pěstování rostlin bez půdy v živém roztoku. Květiny jsou uchycené ve speciální tkanině, která je přichycena na desku a může tak tvořit svislou plochu. Nahoře je potom ukotvený zavlažovací systém, díky kterému voda stéká dolů a zavlažuje všechny rostliny souměrně. V dolní části květinové stěny potom zbylou vodu zachytává speciální nádoba. Mimo to, že se o takto pěstované rostliny nemusíte takřka vůbec starat, jen pravidelně zkontrolujete jejich přísun živin a vody, tak má tato stěna výhodu i v tom, že zemina, ve které jsou běžně květiny pěstovány nevypouští alergeny, které mohou některým lidem vadit.

Zelené stěny určitě ozvláštní váš interiér a dodají mu originální vzhled, který v sobě kombinuje moderní technologii a přírodu. Jsou ideální možností, jak mít svou malou zahrádku a zelenou oázu klidu i v paneláku. Mimo to květiny také zvlhčují, osvěžují a ochlazují vzduch, zachycují prach a vertikální zahrady jsou i efektivním tepelným a zvukovým izolačním systémem. Díky zelené stěně doma ušetříte místo a nemusíte vymýšlet barvu stěn a obložení. Stejně jako do domácností se tento typ stěn hodí i do hotelů, restaurací nebo firem, kde ozvláštní prostor, poskytnou dojem luxusu a originálního uměleckého díla a zajistí čistější vzduch.