Plasty se u nás vyrábí už od první republiky

Plasty se u nás vyrábí už od první republiky

V dnešní době ať už si člověk koupí téměř jakákoliv předmět, hned vyvstane na mysli otázka, ze které země skutečně pochází. Svět je natolik globalizovaný, že se často stává, že materiál na výrobu zboží nejdříve putuje přes půl světa a samotný výrobek pokračuje v cestě ještě dál. Mnohé plastové výrobky však pochází přímo z našich končin, především potom domácí potřeby, jako koše, sítko do dřezu nebo smetáčky a lopatky. Historie vstřikování plastů, jak se tyto produkty vyrábí, totiž v naší zemi sahá až do období první republiky.

Vstřikování platů a jejich lisování je jejich nejčastější a nejrozšířenější formou zpracování, jejíž historie sahá až do roku 1870, kdy s tímto postupem začali v Americe. V období první republiky tedy v letech 1918–1939, úroveň našeho gumárenského a plastikářského průmyslu byla srovnatelná se situací ve vyspělých zemích světa. I když po válce veškerý průmysl značně ustrnul a mnoho firem bylo znárodněno, plastové výrobky se i nadále vyráběly ve velkém, a to především podle technologií a materiálů převzatých z Německa. Mnozí si jistě vybaví známou scénu z filmu Pelíšky a zázrak ve formě nerozbitných skleniček a je tedy jasné, že pasty jsou oblíbeným materiálem u nás vyráběným již po dlouhé roky.

I v dnešní době u nás najdete mnoho firem na vstřikování plastů a modernizace v tomto odvětví průmyslu, stejně jako všude jinde, jde kupředu mílovými kroky. Dnes jsou vstřikovací stroje schopné za několik vteřin udělat hotový výrobek a většina procesů je řízena počítači. Nejčastěji firmy na vstřikování a lisování plastů vyrábí díly, které putují dále například do automobilového průmyslu nebo do stavebnictví, mnohé však vyrábí již hotové produkty, jako jsou právě domácí potřeby.