Jak vybrat styl koupelny?

Jak vybrat styl koupelny?

Koupelna je to nejintimnější místo v domě. Víc než kdy jindy je proto důležité, abychom se v ní cítili dobře a příjemně. Samotný prostor koupelny má navíc oproti ostatním místnostem velmi specifické využití a je zapotřebí, aby byl dokonale funkční. Místnost by tedy měla dokázat perfektně skloubit požadavky na praktické využití spolu s pohodlím a krásným prostředím vhodným k relaxaci. Zatímco o funkční věci se za nás postarají pověření odborníci, estetická stránka koupelny zůstává čistě na nás.

I když je koupelna oproti ostatním místnostem v bytě poměrně jedinečným místem a její vybavování se tak může řídit odlišnými pravidly, neměla by v bytě působit jako pěst na oko. Pokud budeme mít v koupelně jiné podlahy než ve zbytku byt, nic strašného se neděje. Je jasné, že podlahy v obývacím pokoji asi nebudou mít tak funkční vlastnosti, jaké potřebujeme mít v koupelně. Nicméně co se týče stylu a celkového vyznění koupelny a WC, měly by určitým způsobem souhlasit s celým obydlím.

Nyní je v módě sladit veškeré vybavení koupelny s obklady a dlažbou do jednotného stylu. Koupelna tak působí uceleně a útulně. Obzvláště oblíbené jsou dnes koupelny zařízené ve venkovském, zvláště pak provensálském rázu. Nenechme se však mást názvem. I tyto koupelny mohou působit moderně. Například koupelna inspirovaná francouzským venkovem upoutá naprosto každého. Je laděná do světlých tónů barev, které místnost provzdušní a dodají jí něžný a čistý vzhled. Krémová, bílá nebo šedá barva ve spojení s rustikálním nábytkem lehce mořeného dřeva s patinou či oprýskáním vytvoří z naší koupelny pastvu pro oči.

Asi nejlépe si s koupelnou můžeme vyhrát, pokud zrovna stavíme anebo se pouštíme do celkové rekonstrukce bytu. Máme tak naprosto volné ruce a spoustu možností, jak koupelnu sladit s ostatními místnostmi a zároveň z ní vytvořit nevšední místo, které zaujme na první pohled.

Ne každý se však pustí do celkové rekonstrukce. Když si odmyslíme fakt, že bychom si museli na dobrých pár měsíců najít náhradní bydlení, rekonstrukce celé nemovitosti by nás vyšla pěkně draho. Koupelnu však nemusíme hned rekonstruovat. Můžeme ji ke zbytku bytu sladit i pomocí doplňků. Pokud se nám líbí například styl vintage, stačí využít doplňků v tomto stylu a pořídit si například takový dávkovač na mýdlo. Doplňky celou místnost ozvláštní a dodají jí šmrnc.