Nechat si zateplit dům od stavební firmy se vám vyplatí

Nechat si zateplit dům od stavební firmy se vám vyplatí

Zima se blíží velmi rychle, topná sezona už začala, a i když při momentálním slunečném počasí není až tolik třeba topit, brzy přijde doba, kdy radiátory pojedou na plné obrátky. Domy se dříve stavěly především tak, aby byly rychle, efektivně a levně hotové a zateplení staveb byl takřka neznámý pojem. To může vést k tomu, že v zimě za vytápění platíte zbytečně hodně a teplo vám doslova utíká přímo pod nosem. Nejen, že topit tak, aby teplo neutíkalo je mnohem ekonomičtější a brzy to pocítíte na svém účtu, ale je to také ekologičtější. Právě proto státní fond životního prostředí vypisuje každoročně dotační program příhodně pojmenovaný Zelená úsporám, ze kterého můžete získat příspěvek na zateplení domu.

Abyste mohli tohoto programu využít, je lepší si najít specializovanou stavební firmu, která má příslušné certifikáty, jinak vás čeká nespočet papírování navíc. Lidé se často mylně domnívají, že bez projektu stavební firmy a energetického posudku si zateplení provedou levněji, než by bylo s dotací, avšak není to pravda, pokud nejste odborníkem na zateplení. Z článků na internetu se z vás odborník nestane, a i když jste sebešikovnější domácí kutil, zateplení fasády je trošku složitější proces, který si žádá odborné provedení a znalost materiálů a způsobů zateplování.

Další časté mýty, proč se lidé do zateplení domu příliš neženou je, že mají strach, že zateplený dům nebude dostatečně dýchat, bude se srážet pára a vznikat plísně. Jistě jedním z hlavních bodů, proč zateplení dělat, je právě odizolování domu, a naopak zateplení snižuje riziko kondenzace páry a vzniku plísně. Když však zateplení provedou odborníci, nemusíte se tohoto být vůbec, protože ví, jak izolaci instalovat, aby nedocházelo ke vzniku plísní. také rozhodně neplatí to, že u starých domů s tlustými zdmi tepelná izolace není třeba protože zdi samy o sobě nepropouštějí teplo ven. stejně tak není jedno, jakou tloušťku izolace zvolíte, a ne všechny typy se hodí pro každý dům. Proto neváhejte obrátit se na stavební firmu, která se na zateplení domů zaměřuje a odborníci vám často pomohou i s vyřízením dotace.