Izolace prodlužují životnost domu

Izolace prodlužují životnost domu

Domov je místo, kde se cítíme příjemně a v bezpečí. Nic nenahradí ten pocit, když přijdeme unavení z práce domů, zabouchneme za sebou vchodové dveře, uděláme si teplý čaj nebo kávu a vyvalíme se na sedačku. Je nám jedno, jak zrovna vypadáme, nebo jestli se chováme podle etikety. Od okolního světa nás dělí čtyři stěny a my jsme přesně tam, kde můžeme být sami sebou.

Nejen vzhled a zabezpečení však z našeho domu dělají útulné a bezpečné místo. K tomu, aby nám dům mohl poskytovat příjemné útočiště, je potřeba spousta dalších věcí. Jednou z nich jsou například izolace.

V průběhu času je každý dům vystavován nepříznivým vnějším vlivům. Ať už venku řádí bouřky, teploty klesnou hluboko pod nulu anebo se venkovní teploty blíží teplotám na sahaře, náš dům má za úkol veškeré tyto vlivy odrážet tak, abychom uvnitř něj nejlépe vůbec nepoznali, že se s počasím venku něco děje. Bez správných izolací by však se životnost a obranyschopnost domu poměrně rychle snížila.

Můžeme mít topení puštěné na maximální výkon, ale pokud není náš dům opatřený kvalitní tepelnou izolací, mrazivé dny se nám v něm budou přečkávat poměrně těžko. Když už se nám nezaizolovaný dům podaří vytopit na požadovanou teplotu, pravděpodobně nás to vyjde pěkně draho. Kvalitní tepelné izolace náš dům nejen celkově zateplí, ale také nám pomohou významně ušetřit za energie.

Stejně tak izolace proti vodě neboli hydroizovace hraje ve funkčnosti našeho domu důležitou roli. Voda totiž může na stavbě nadělat velkou paseku. Hydroizolace má za úkol zabránit pronikání vody do konstrukce stavby. V opačném případě by totiž drívě či později došlo k jejímu vážnému narušení, což by se nepříznivě odrazilo nejen na našich úsporách, ale v horších případech také na bezpečnosti.

V dnešní době se můžeme více než kdy dříve setkávat s plochými střechami. Zatímco dříve zdobily domy špičaté střechy obložené červenými taškami, dnes tvoří střecha nejméně nápadnou část domu. Ploché střechy jsou také nezbytnou součástí každého panelového domu. I ty je třeba zaizolovat. Na plochých střechách vzniká problém s odtékáním vody. Po deštích se na nich mohou tvořit kaluže, což přispívá k zatékání dešťové vody do střešního pláště budovy. Izolace plochých střech by tak měla být nezbytnou součástí každé stavby nebo rekonstrukce.