Samonosné jímky jsou nejjednodušší na usazení

Samonosné jímky jsou nejjednodušší na usazení

Jímky slouží především k zachycení odpadních vod nebo hromadění dešťové vody. Jsou potřeba především tam, kde není zavedená kanalizace a vyvstane problém, kam vodu odvádět. Nejčastěji tak jímky bývají u chat a chalup, na hromadění dešťové vody se však mohou hodit i u domu, kde můžete dešťovkou zalévat nebo splachovat a šetřit tak pitnou vodu. Na pořízení jímky není nic složitého a ani se nemusíte bát zdlouhavých stavebních úprav nezbytných k tomu, abyste ji mohly vhodně umístit na pozemek.

Samonosné jímky stačí jen obsypat zeminou a z výrobků určených pro uchování odpadních a užitkových vod jsou nejjednodušší na instalaci. Tento typ jímek se nejčastěji vyrábí z plastu, což zajišťuje jejich snadnou manipulaci a tím pádem rychlé a snadné umístění na pozemek. Mimo to je plast odolnější a stálejší než beton, lépe odolává působení vody a nekoroduje, což jsou jen další body, které mluví pro pořízení plastové samonosné jímky.

I když je tento typ jímek velmi snadný k usazení, je stále třeba dodržet několik bodů, abyste ji nepoškodili a vyhnuli se případným potížím při užívání. Ještě před samotným dodáním zboží byste od dodavatele měli dostat montážní návod a ten si náležitě prostudovat. Při hloubení jámy na usazení nádrže je potom dobré na každé straně výkopu nechat aspoň o dva centimetry místa více, aby se s jímkou dalo lépe manipulovat. Mimo to nezapomeňte vyhloubit prostor navíc pto betonovou základovou desku a revizní komín. Betonová deska nesmí mít žádné výstupky, které by mohly plastovou samonosnou jímku poškodit a pokud je v místě spodní voda, je vhodné instalovat i drenážní trubku.

Jímku do nádrže je nejlepší spouštět pomocí jeřábu nebo bagru tak, aby usazení bylo co nejplynulejší. Jakmile je nádrž připojená na trubky, stačí ji obsypat zeminou, přičemž se zároveň nádrž napouští vodou tak, aby voda byla vždy asi 20 centimetrů nad zásypem. Toto je nezbytné proto, aby se vyrovnaly tlaky uvnitř a vně nádrže.