Jaká vyšetření vás čekají u očního lékaře

Jaká vyšetření vás čekají u očního lékaře

Když si hledáte očního lékaře, jistě procházíte řadu stránek na internetu a snažíte se vybrat toho nejlepšího. Všude na vás však budou vyskakovat neznámé pojmy, ordinace je vybavena autofraktometrem, pachymetrem, štěrbinovou lampou nebo laserovým skenovacím oftalmoskopem GDx. Toto mnohé řekne lékaři a odborníkovi, ale pro laika to je však jen sled neznámých pojmů. Přitom se jedná o přístroje na vyšetření zraku, a když už si hledáte očního lékaře, je dobré vědět, co vše vám může nabídnout a jak vlastně jednotlivá vyšetření fungují a k čemu slouží.

Jedním z nejzákladnějších vyšetření, které vás u očního lékaře čeká, je měření nitroočního tlaku. To je důležité proto, že při jeho zvýšení dochází k utlačování vláken zrakového nervu a ty pak odumírají, což způsobuje zelený zákal. K tomuto vyšetření slouží právě bezkontaktní tonometr. Pro přesnější detekci zeleného zákalu potom slouží Laserový skenovací oftalmoskop GDx, který lékaři zprostředkuje digitální analýzu zrakového nervu. Jediný přístroj pro toto měření ve Zlínském okrese má k dispozici MUDr. Vít Machů ve Slavičíně. K vyšetření zorného pole dále také slouží automatický perimetr a ten také pomáhá s odhalováním zákalů nebo jiných onemocnění oka.

K vyšetřování očních tkání a očních abnormalit se používá štěrbinová lampa, která je v podstatě speciální mikroskop a lékař na něm vidí jakékoliv změn nebo příznaky nemoci u rohovky, duhovky, čočky i přední oční komory. Pachymetr potom měří tloušťku rohovky a je nezbytný například pro provedení laserových zákroků. Pokud potřebujete brýle a vědět počet dioptrií, pak oční lékař nejspíš použije autorefraktometr, který stanovuje počet dioptrií a pro zhotovení brýlí je toto měření nezbytné. Lékař však přístrojům ve své ordinaci rozumí a tak se můžete spolehnout na jeho úsudek, že provede vše, co je pro vás zdravý zrak třeba.