Revma může postihnout i dítě

Revma může postihnout i dítě

Revmatická onemocnění postihují klouby, kosti, páteř, ale také svaly, vazy, šlachové úpony a někdy i jiné orgány. Revmatická onemocnění rozdělujeme do několika základních skupin. Jsou to zánětlivá onemocnění, jako například revmatoidní artritida, degenerativní onemocnění jako artróza, infekční artritidy, metabolické a endokrinní choroby, spojené s revmatickými stavy jako je dna a mimokloubní revmatismus.

Revmatoidní artritida postihuje hlavně klouby, ale i jiné orgány jako jsou plíce, oční bělma, šlachy a svaly. První příznaky se podobají chřipce, pacient je unavený, někdy má i zvýšenou teplotu. Stěžuje si především na bolesti malých kloubů na rukách a nohách. Zánět ale může napadnout i velké klouby kolenou, kyčlí a ramen. Klouby bolí, otékají nebo jsou naplněné výpotkem. Pacient nemoc vnímá jako ztuhnutí a menší pohyblivost kloubů, zvláště po delší době bez pohybu, například ráno po probuzení. Revmatoidní artritida se vyskytuje v každém věku, postihuje více ženy než muže a často přetrvává až do konce života. Nejde o nakažlivou nemoc, ani nebyla prokázána její dědičnost. Zatím nevíme, jak nemoci předcházet, není k dispozici ani lék, který by ji pomohl vyléčit. Je však možné zánět zvládnout, zmírnit bolest a zpomalit postu onemocnění. Zánět bez odpovídající léčby postihne kloubní výstelku, granulační tkáň se zmnoží a začne přerůstat na kloubní chrupavku, kterou, stejně jako samotný kloub, postupně ničí.

Základním předpokladem úspěšné léčby je včasná návštěva lékaře. Na jihu Moravy se pacienti mohou obracet na revmatologii Znojmo, kde ordinuje MUDr. Soňa Petrová. Poskytuje preventivní i léčebnou péči, spolupracuje s pěti zdravotními pojišťovnami. Revmatolog může diagnózu stanovit teprve na základě fyzikálního vyšetření, rentgenového nálezu s výsledku krevních testů. Léky zmírní zánět a bolest, nezbytnou součástí léčby je rehabilitace.