Vyzrajte letos na chřipku

Vyzrajte letos na chřipku

Zimní měsíce se pojí s chřipkou, která člověku dokáže opravdu znepříjemnit život a na nějakou dobu ho pořádně potrápit a vyřadit z běžného provozu. Proto pokud máte s tímto onemocněním své zkušenosti a ať děláte, co děláte, nedaří se vám se jí vyhnout, pak ještě nemusíte zoufat, existuje totiž řešení, jak na chřipku vyzrát. Pro všechny věkové kategorie je nejspolehlivější ochranou proti chřipce očkování.

To může provést buď váš praktický lékař, nebo očkovací centrum. Vakcína proti chřipce je každý rok upravována podle doporučení Světové zdravotní organizace tak, aby co nejvíce odpovídala virům chřipky, které se objeví daný rok. Vakcíny pro Českou republiku jsou upraveny tak, aby měly co nejmenší výskyt nežádoucích účinků. Nejvhodnější doba, kdy jít k lékaři a nechat se naočkovat je právě na začátku chřipkové sezony, která se většinou pojí s chladnými měsíci roku, ideálním termínem je tak říjen a listopad. Trvá čtrnáct dní, než začne být vakcína aktivní a tak se rozhodnout pro toto očkování uprostřed řádící epidemie je už pozdě. Vzhledem k tomu, že viry chřipky se každý rok mění, je třeba toto očkování podstoupit každý rok, abyste měli jistotu, že vám se viry vyhnou obloukem.

Toto očkování si lidé hradí sami, pokud nepatří do některé z krizových kategorií, které vymezil stát. Je dobré se poradit se svým praktickým lékařem, zda vakcínu potřebujete, případně kdy bude nejvhodnější ji aplikovat. Očkování samotného se nemusíte bát, patří k jedněm z nejbezpečnějších a nežádoucí účinky se dostavují jen velmi vzácně. A rozhodně zní lépe se stavit ke svému lékaři na jednu injekci než čtrnáct dní být na neschopence a bát se, aby se chřipka nějak nezhoršila.