Jaké nemoci nám na podzim hrozí, a jak jim můžeme předcházet?

Jaké nemoci nám na podzim hrozí, a jak jim můžeme předcházet?

Listy stromů se pomalu zbarvují do hnědo-oranžova a my po létě zase oprašujeme bundy a čepice. Zatímco léto nás nabíjí energií a dobrou náladou, podzim v nás vzbuzuje melancholii a chuť odpočívat. Zalézt si do postele s šálkem horkého čaje a pod chlupatou dekou si číst oblíbenou knížku – to je ta pravá podzimní pohoda.

Podzim s sebou však kromě vůně spadaného listí, zralých hub a křupavých ořechů přináší také řadu nemocí. Přechod z kraťasů a tílek na šály a čepice je rok od roku prudší a tak se není čemu divit, že naše imunita takový skok nepříznivě snáší. Obzvlášť silně působí náhlé změny počasí na staré lidi. Ani dospělí a děti však nejsou z obliga. Možnému nachlazení totiž často chodíme naproti i nedostatečným oblékáním. Tak moc si chceme ještě udržet kousek léta a vynosit ještě pár letních modelů, že se nám to může časem vymstít. Spousta lidí si v tomto období jezdí užít poslední zbytky léta někam do teplých krajin, a když se potom vrátí, čeká je i jejich tělo obrovský teplotní šok. Z 35 stupňů celsia, ve kterých nastupovali do letadla, najednou vystupují do 12 stupňové zimy.

Asi nejčastější „podzimní“ nemocí, ktará už alespoň jednou za život potkala snad každého z nás, je chřipka. Nemoc, která vzniká náhle z plného zdraví je většinou doprovázena únavou, horečkou a bolestí svalů a kloubů. Trvá potom přibližně tři dny. I když dříve lidé na chřipku umírali, dnes tuto nemoc bereme jen jako krátkodobou indispozici, kterou často léčíme jen ovocem a popíjením čaje při práci.

Chřipka však není jediným onemocněním, které nás na podzim může potkat. Poměrně častá je také angína. Na rozdíl od chřipky, která je striktně virového původu, může mít angína původ i bakteriální. Asi nejtypičtějším příznakem angíny je silná bolest v krku, která je často spojená také s problematickým polykáním. I tady nás však může zužovat horečka nebo zimnice.

Velice častým podzimním onemocněním jsou také záněty horních dýchacích cest. Ty patří mezi méně závažné a projevují se především pocitem neprůchodnosti nosu, kýcháním a drážděním ke kašli. I tyto problémy mohou provázet teploty.

Asi nejlepším řešením je v těchto případech navštívit praktického lékaře. I když se mohou tyto nemoci některým zdát jako banální problémy, které vyřeší zvýšený přísun vitamínů, pokud je nebudeme správně a důsledně léčit, mohou i tyto „malé“ nemoci přerůst ve velké zdravotní potíže. Samozřejmě existují také způsoby, jak nemocem předcházet. V těchto sychravých dnech bychom si měli dopřávat dostatek odpočinku, teple se oblékat a na místě je také svůj organismus otužovat. Začínat můžeme postupným ochlazováním vody na sprchování z teplé na vlažnou, až se začneme sprchovat krátce studenou vodou. Dobré jsou také pravidelné návštěvy sauny.