Co jíst pro zdravé zuby

Co jíst pro zdravé zuby

Úsměv je nejlepší ozdobou člověka, a proto by se každý měl snažit, aby pohled na jeho vyceněné zuby, když se rozesměje byl příjemný pohled. V našem nedávném článku jste se mohli dočíst, které potraviny zdraví vašich zubů škodí a čemu je lepší se vyvarovat. Ovšem když chcete mít pěkný, a především zdravý chrup, můžete tomu i správnou stravou napomoct.

Jistě si vzpomenete na moudra rodičů, že pro zdravý chrup a silné kosti máte pít hodně mléčných výrobků a jíst sýry, protože obsahují vápník a ten posiluje zubní sklovinu. Opět tyto rady nebyly daleko od pravdy, a naopak zdaleka neshrnovaly všechny výhody těchto potravin. Sýry kromě vápníku obsahují i bílkoviny a další živiny, které posilují sklovinu. Mimo to také zvyšují pH v ústech a snižují tak riziko ústního kazu. Podobně jsou na tom jogurty, ovšem zde je třeba zdůraznit že jen ty bílé a neslazené. Kvalitní jogurt také obsahuje probiotika neboli zdraví prospěšné bakterie. Málokdo ví, že velké množství vápníku obsahuje i brokolice, fazole a slunečnicová semínka.

Zubům také svědčí fluor, avšak ten přírodní je nejlepší. Najdete ho například v hořkém kakau, ořeších, mořských rybách a v obilovinách. Vliv na tvorbu slin, které prospívají naší ústní dutině tím, že ji čistí, má také vláknina. Na tu jsou bohaté jablka, hrušky, mrkev nebo celer. Máta potom pomáhá léčit bolavé dásně a mimo to vám po ní bude příjemně mentolově vonět dech.

I s tou nejlepší domácí péčí a zdravým jídelníčkem byste však v žádném případě neměli podceňovat návštěvy zubní ordinace. Prevence je samozřejmě nejlepší, a právě proto vám při péči o váš chrup může pomoct dentální hygiena, případně zubař odhalí nějaký problém hned v jeho začátku, kdy se ještě dá řešit jednoduše.