Dítě je na cestě. Jak vybrat správného pediatra?

Dítě je na cestě. Jak vybrat správného pediatra?

Každý rodič chce pro své dítě to nejlepší. Nejlepší kamarády, nejlepší vzdělání, nejlepší práci a nejlepšího partnera. Zkrátka dokonalý a pokud možno bezproblémový život. Tím ale úplně nejdůležitějším, bez čeho by na ničem jiném nezáleželo, je zdraví.

Výběr dětského lékaře by neměl žádný rodič podcenit. Ideální čas na to, začít se v hledání pediatra vážně angažovat je zhruba dva až tři měsíce do porodu. Obzvláště pro prvorodičky může být výběr pediatra poměrně složitým úkolem. Chtějí mít toho nejlepšího, ale neví, na co přesně by se měly raměřit. Při hledání nového pediatra je dobré se řídit několika základními kritérii.

Jedním z nich je vzdálenost. S hledáním pediatra bychom proto měli začít v blízkém okolí našeho bydliště. Cestovat s miminkem nebo s malým nemocným dítětem desítky minut autem, nebo ještě hůře městskou hromadnou dopravou, není asi nikomu příjemné. Navíc jen v prvním roce života dítě absolvuje u pediatra celkem 8 lékařských prohlídek.

Pokud by se náhodou stalo, že nás námi vybraný pediatr nebude moct přijmout, nemusíme ještě věšet hlavu. Bez lékaře naše dítě rozhodně nezůstane. V těchto případech můžeme kontaktovat naši pojišťovnu. Ta má totiž povinnost zajistit nám dětského lékaře v dojezdové vzdálenosti do 35 minut od místa našeho bydliště.

Při výběru pediatra bychom měli brát v potaz také jeho ordinační hodiny. Konkrétně bychom se měli zaměřit na to, jestli má lékař zvlášť vyhrazený čas pro preventivní prohlídky a zvlášť pro přijímání nemocných pacientů. Předejdeme tak tomu, že budeme se svým miminkem v čekárně plné bacilů od kašlajících dětí.

Výhodou je také to, když má pediatr zřízené webové stránky. Ty oceníme hlavně v době dovolených nebo nemocí našeho lékaře. Po jednom kliknutí se tak dozvíme, jestli doktor ordinuje, a pokud ne, hned se dozvíme, na koho se obrátit. Je totiž velice nepříjemné přejíždět s dítětem v horečkách několik kilometrů k doktorovi, abychom později zjistili, že z důvodu dovolené nebo nemoci zrovna neordinuje.

I když je pediatr lékařem pro děti, je důležité, aby si s ním rozumněli také rodiče. Obzvláště v prvních měsících života našeho miminka se u něj budeme objevovat totiž opravdu často, a to nejen kvůli preventivním prohlídkám, ale také kvůli množství otázek ohledně správné péče, se kterými si nebudeme vědět rady. Než tedy naše děťátko k nějakému lékaři definitivně zaregistrujeme, měli bychom se s ním sejít osobně už v těhotenství. Někteří pediatři dokonce setkání s těhotnými sami nabízí.

Jedním z dalších velmi důležitých kritérií by měl být také způsob léčby, jaký lékař preferuje. Zatímco jeden nám může na sebemenší problém předepisovat antibiotika, jiný může zase preferovat cestu bylinek a přírodních léčiv. Je potom na nás, co nám vyhovuje víc.