Zdraví zubů neškodí jen sladkosti, ale i káva

Zdraví zubů neškodí jen sladkosti, ale i káva

Snad každý si pamatuje, jak mu v dětství rodiče říkali, že když bude jíst hodně sladkostí tak budete mít zkažené zuby. Naopak radili pít hodně mléka, které je posiluje a nezapomínat na každodenní čištění zubů alespoň dvě minuty dlouhé. Toto jsou nikdy nestárnoucí pravdy. Pokud patříte k těm, co pravidelně využívají zubní kartáček i nit, navštěvují zubaře a o svůj chrup se starají, a přesto vás neustále trápí zubní kazy, pak byste si měli na tato stará moudra vzpomenout. Ani návštěvy stomatologie a pečlivá ústní hygiena totiž zcela neochrání zuby před tím, co jíte. A není to zdaleka jenom cukru a sladkosti, které zdraví vašich zubů ničí.

Citrony jsou zdravé, obsahují vitamin C, ovšem když si každý den dáte skleničku čisté citronády nebo citrusového džusu, může kyselost poškozovat zubní sklovinu. Stejně tak, pokud milujete kyselé okurky a dáváte si je pravidelně a často, tak kyselost z octa z jejich nálevu bude mít stejný efekt jako citronová šťáva. To, že cukry vašim zubům nesvědčí snad není třeba rozepisovat ovšem je třeba zdůraznit, že žádná forma bonbonů není méně škodlivá než jiná. Lepkavé karamelky se lepí na zuby a do mezizubních prostor, kde se drží dlouho, tvrdé bonbony zase kvůli tomu, že se déle rozpouštějí v ústech dávají bakteriím více času vyprodukovat nebezpečné kyseliny.

Z potravin, do kterých by vás nejspíš ani nenapadlo přemýšlet, že můžou vašemu zdravému chrápu škodit to je káva, černý a zelený čaj. Jen si vzpomeňte, jaké fleky vznikají na hrnku, když ho po těchto nápojích zapomenete pořádně vymýt. Stejné je to s vašimi zuby. Pigmenty, které na ústech nechávají fleky obsahuje také červené víno. Z nápojů je také samozřejmě dobré se vyhýbat sladkým nápojům. A pokud si myslíte, že své zuby zachráníte tím, že si je hned p konzumaci zmíněných potravin vyčistíte, můžete si naopak více škodit. Ideální je si ústa vypláchnout vodou a s čištěním tak půl hodiny počkat abyste mechanickými pohyby kartáčku nepodpořili lepkavý účinek kyselin.