Co se děje s léky, než se dostanou do našich lékáren?

Co se děje s léky, než se dostanou do našich lékáren?

Známe to asi všichni. Pokud se u nás objeví nějaké zdravotní potíže, se kterými si nevíme sami rady, běžíme za doktorem s nadějí, že nám pomůže. Doktor nám sice diagnostikuje nemoc diagnostikuje a pojmenuje problém, který je třeba řešit, ale vyřeší jej často teprve ten správný lék. Od lékaře tedy většinou odcházíme s dvěmi papíry – v jedné ruce si neseme lékařskou zprávu, která pro nás cizí řečí shrnuje a pojmenovává naše potíže a ve druhé svíráme pro nás mnohem důležitější papír – recept.

Lékárna je místem, kam si všichni chodíme pro úlevu. Ať už potřebujeme krátkodobá antibiotika, jednorázovou úlevu od bolesti, anebo si jdeme doplnit zásoby léků, které dlouhodobě užíváme, v lékárně najdeme všechno na jednom místě. Než se ale léky dostanou na pult našich lékáren, musejí být podrobeny dlouhodobému zkoumání a testování. Po tom, co lék projde celkem čtyřmi fázemi klinického výzkumu, je buď schválený nebo zavržený. Někdy se tak může stát, že se k nám některé léky ani po dlouhém testování nedostanou.

Často slyšíme ve zprávách, že vědci vynalezli nový lék, který dokáže například vyléčit rakovinu. Než se však takový lék dostane od vědců k nám – běžným uživatelům – může uplynout i několik desítek let. Oznámení o objevení nadějné sloučeniny tak bývá pouze začátkem velmi dlouhé cesty. Takové testování léků totiž trvá podle okolností a náročnosti zhruba deset až čtyřicet let. A jak takový proces vlastně probíhá?

Ještě než se o nadějném léku dozvíme z médií, projde takzvanou „preklinickou částí“, kdy se jeho účinky testují nejčastěji na zvířatech. Pokud se potvrdí jeho pozitivní účinky, může se přejít ke klinické studii. Ta má většinou tři fáze. V první se testuje stanovení správného dávkování léků vybraných 5 sloučenin na minimálně 5 a maximálně 100 dobrovolnících. V druhé fáz se začíná hodnotit účinnost léků na malé skupině zhruba 100-500 dobrovolníků. Ve třetí fázi začíná plošný výzkum na pacientech, do kterého bývá zapojeno 1 000-5 000. Poslední část testování potom patří samotnému schvalování léku.

Pokud tedy vidíme v novinách, že vědci našli lék na nějakou dosud nevyléčitelnou nemoc, neznamená to, že se druhý den objeví v našich lékárnách. Čeká ho totiž ještě dlouhá cesta, která může trvat i celou jednu generaci.