Co ohrožuje malé pacienty?

Co ohrožuje malé pacienty?

Léčit malé děti je v mnohém složitější než dospělé. Zpravidla nedokáží tak přesně popsat, co je trápí, svoje problémy definují po svém, bývají plačtivé. Když odrostou, jejich chování zase silně ovlivní puberta, která vzbouří všechny hormony a nese s sebou i některé nepříznivé zdravotní projevy. Se všemi těmito problémy si s přehledem dokáže poradit MUDr. Libor Švec, který působí jako praktický lékař pro děti a dorost v několika obcích na Drahanské vrchovině na pomezí Olomouckého a Jihomoravského kraje. Každý den je na cestách, ordinuje denně od sedmé hodiny ranní až do šestnácté odpolední, malí pacienti i s rodiči na něj denně čekají v Brodku u Konice, v Protivanově, v Benešově u Boskovic, v Drahanech a v Horním Štěpánově. MUDr. Libor Švec má podepsané smlouvy se šesti zdravotními pojišťovnami, takže kromě Zaměstnanecké pojišťovny Škoda pokrývá široké spektrum malých pacientů.

Dětský lékař dělá první prohlídky pacientů již 48 hodin po jejich propuštění z porodnice. V průběhu prvních měsíců života děti dostávají povinné očkování, které je chrání před nebezpečnými a život ohrožujícími nemocemi. Pokud si rodiče přejí, může lékař aplikovat další vakcíny, které nejsou povinné, ale doporučené, jako proti pneumokokům a lidskému papilomaviru HPV, který u dívek způsobuje změny na děložním čípku a někdy i rakovinu.

U dětí je třeba věnovat zvýšenou pozornost onemocnění, která se projevují průjmem nebo vysokou teplotou. Lékaře je třeba kontaktovat vždy, když se ve stolici objeví krev, když dítě bolí břicho bolestivě reaguje na pohmat. Při nekomplikovaném průjmu je nutné dětskému organismu doplňovat tekutiny a minerály. Kojené děti jsou před infekcemi chráněny látkami z mateřského mléka, ale lékaře je nutné kontaktovat u dětí mladších tří měsíců vždy, když se objeví horečka. U starších dětí teplota většinou sama klesne do tří dnů, ale je třeba sledovat, zda se u pacienta neobjevují příznaky, jako je ochablost, pomalé reakce, porucha hybnosti, ztuhlá šíje, skvrnky na kůži nebo silné zvracení v kombinaci s bolestí hlavy.