Jak na levné ubytování?

Jak na levné ubytování?

Výběrem vhodné destinace starosti s dovolenou rozhodně nekončí. Abychom si mohli dovolenou užít se vším všudy, čeká nás ještě hledání vhodného ubytování.

Vybrat to pravé ubytování nám přímo na míru, může být někdy potíž. Problém není ani tak v tom, že by škála typů ubytovacích zařízení nebyla dost široká, nebo že bychom v dané oblasti nenašli jediný pěkný hotel. Potíž je spíše s cenou. Dnešní doba je ve znamení cestování a lidé se vydávají na výlety a dovolené nejen do zahraničí mnohem více a častěji než kdy dříve. Na to pochopitelně reagují majitelé ubytovacích zařízení neustálým zvyšováním cen. Tak nějak vlastně testují hosty, jakou cenu jsou ještě ochotni za ubytování v jejich vybrané dovolenkové destinaci zaplatit, a jakou už ne.

Málokdo se rozhodne změnit destinaci a cíl cesty své dovolené jen proto, že ceny ubytování v dané oblasti jsou příliš vysoké. Často jsme potom schopni ospravedlnit si sami před sebou i téměř dvojnásobek peněz, které jsme za ubytování původně chtěli dát. Jedeme tam přeci dost možná jen jednou za život a je to dovolená, na kterou se těšíme celý rok. Tak si prostě připlatíme. Bohužel ale právě těmito ústupky dáváme signál majitelům hotelů, že další zvednutí cen za ubytování nikomu neublíží, naopak ho opět všichni zaplatíme.

Nicméně i v často předražené nabídce se dá najít levné ubytování. Musíme ale hledání věnovat trošku víc času a nevybrat první hotel, který nám padne do oka. Rozhodně by nám nemělo stačit, že ubytovací zařízení na svých stránkách uvádí, že je nejlevnější široko daleko. Cenu ubytování je dobré si zkontrolovat pomocí webového srovnávače jako je například Trivago nebo jemu podobné servery. Stejně tak, pokud chceme vyhledat hotely v naší dovolenkové destinaci, je dobré opět použít webový server, který se na vyhledávání ubytování specializuje. V tomto případě můžeme zkusit oblíbený Booking. Výhodou podobných stránek, které nabízí přehled ubytování v dané destinaci, je také fakt, že si zde můžeme nastavit požadavky, které od hotelu vyžadujeme. Například počet hvězdiček, vzdálenost od centra nebo právě cenové rozpětí. Aniž bychom tak museli procházet stovky stránek konkrétních hotelů, máme všechno na jednom místě.

Obecně pochopitelně také platí, že čím menší luxus, tím nižší cena. Pokud tedy nelpíme na čokoládkách na polštáři a podlahách připomínajících zrcadlo, je dobré hledat nižší třídy hotelů. Chybu rozhodně neuděláme ani když se ubytujeme v penzionech nebo například v chatkách. To však záleží hlavně na destinaci a ročním období, kdy se na dovolenou chystáme.