Kdy je vhodné začít hledat projektanta?

Kdy je vhodné začít hledat projektanta?

Chystáte se stavět dům a nejste si úplně jistí co podniknout jako první krok? Pokud už máte pozemek pak je nejvyšší čas si najít projektanta, který vám vytvoří projekt rodinného domu. Projektová dokumentace totiž není jen dokument nezbytně nutný pro úřady, aby vám vydaly stavební povolení, ale je to dokument, který vám pomůže vyhnout se pozdějšímu zvýšení nákladů. Díky němu si dopředu promyslíte všechny detaily a budete mít jasno i v tom, na kolik stavba vyjde nebo jak bude postupovat. Projektová dokumentace má různé fáze, které slouží k různým účelům. Studie stavby je tedy něco úplně jiného než dokumentace ro územní řízení nebo pro provedení stavby.

Podle toho, jakou dokumentaci potřebujete, se také odvíjí její cena a je tak tedy možné, že jedna projektová kancelář vám dokumentaci nabídne za mnohem nižší částku než jiná. Je však třeba si ohlídat, které dokumenty jsou v ceně zahrnuty. Cena projektu vždy však závisí na každém domu samostatně, na jeho velikosti, složitosti, okolí, ve kterém se nachází, jaký je tam terén a také na samotném architektovi. Většinově se však velmi zhruba dá počítat s tím, že projektování vás vyjde asi na deset procent ze stavebních nákladů. Možná jste si už na internetu všimli projektů typových domů, které vycházejí mnohem levněji, je však třeba si také uvědomit, že tato částka není konečná. Každý pozemek má jinou svažitost, jiné podloží, terén, je jinak orientovaný a to může být pro typový projekt překážka. Bude ho třeba upravit na míru, zkonzultovat a to vás nakonec může stát dost peněz.

Co se týká časové náročnosti zhotovení projektu, raději počítejte s delší dobou a začněte opravdu v čas s hledáním vhodného projektového ateliéru. Zpracování všech dokumentací trvá zhruba rok k tomu, ale musíte připočítat čas, který strávíte běháním po úřadech a vyřizováním všech povolení a tak je třeba s těmito činnosti začít reálně dva roky před tím, než chcete stavět.