Na zříceniny nemusíte čekat, až znovu začne sezona

Na zříceniny nemusíte čekat, až znovu začne sezona

Hrady a zámky jsou tichými strážci naší historie, kteří majestátně hlídají vrcholy a starají se, aby na jejich slávu nebylo zapomenuto. Hrad měl v nově příchozích vzbuzovat respekt a němou hrůzu a hlavně měl odradit každou myšlenku na jeho napadení a dobytí. Naopak zámky a honosná sídla měla budit závist a upozorňovat na to, jak jsou jejich majitelé bohatí. Sezona, kdy jsou tyto památky otevřené sice právě skončila, ale pokud jste opravdovým fanouškem historie a magie, která obklopuje hrady, tvrze i zámky, nemusíte sedět doma ani v zimě. Zvlášť teď když je babí léto a sluníčko naposled ukazuje svou sílu a krásu než se země ponoří do podzimního šera, je ideální čas na výlety. A koneckonců zasněžené kopce a věže působí také romanticky a tajuplně.

A kam se tedy můžete vydat i v zimě a na podzim za památkami? Přece na zříceniny a zapomenuté tvrze, kam se dostanete kdykoliv a někde vás místo rozpadlých zdí překvapí značně zachované věže a sklepení. Například z hradu Košťálov na Litoměřicku zůstaly zachované mohutné obranné zdi i zbytky stěn paláce. Vrch, na kterém se hrad rýsuje, je čedičového původu a najdete ho na okraji Českého středohoří u obce Jenčice a zaujme vás rozhodně už z dálky. Mezi místními se říká, že zvlášť pohled z vrchu v období jarních květů je nezapomenutelný.

Tato pozdně gotická stavba vznikla nejspíše ve 14. století. Měl chránit obchodníky a poutníky na obchodní stezce vedoucí z Čech do Saska. Už ovšem od sedmnáctého století je hrad uváděn jako pustý. O Košťálovu se zachovala řada pověstí, hlavně o pokladu, který je skryt ve skále. Na Květnou neděli, o velikonocích, se skála otevírá. Poklad ale hlídá velký černý pes s ohnivýma očima. Někteří, kteří poklad viděli, utekli prý strachem před tím příšerným psem. A i kdybyste na květnou neděli poklad ve skále nenašli, můžete se alespoň potěšit pohledem na rozkvetlé údolí.