Když je práce vaším koníčkem

Když je práce vaším koníčkem

Snad každý v mládí sní o tom, že se jednou bude živit tím, co ho opravdu baví. Ještě o něco větší touha je to potom umělců, kteří doufají, že právě jejich umění je bude jednou živit. Ovšem v životě se to povede jen málokomu a ten, komu se zadaří si může být opravdu jistý tím, že má opravdu talent a má co lidem nabídnout a že se jim to líbí. Někteří potom mají takové štěstí, že jsou proslavení už za svého života a z jejich díla se stanou bestsellery, popřípadě zdobí náměstí a ulice světových měst nebo zní z každého rádia. Ovšem mnozí, jsou znání jen na lokální úrovni, avšak jejich dílo není o nic menší a méně významné. Mohou si zapsat hluboké zásluhy, že své okolí dělají o něco krásnější.

Sochař a řezbář Martin Gaja možná není světoznámě proslavený, ovšem jeho díla si zaslouží patřičnou pozornost a je škoda je nikdy nevidět. Možná jste už některá potkali a ani o tom nevíte. Vytvořil totiž dřevěné oltáře ve Valašském muzeu v Rožnově pod Radhoštěm, na tom samém místě jeho nenápadný podpis také nese pomník pro evangelického faráře a spisovatele Jana Karafiáta a také socha archanděla Michaela. Mimo to také spolupracoval se Sdružením pro rozvoj Soláně a je tvůrcem několik soch v projektu Valašská zahrada.

A co vše může Martin Gaja nabídnout? Jeho hlavním oborem je samozřejmě sochařství. Prácuje s mnoha rozdílnými materiály, vyrábí sochy ze dřeva, pálené hlíny, kovu, modeluje podle modelu i odlévá ze sádry nebo jiných materiálů. Mimo to se zabývá také kamenosochařskou výzdobou v architektuře, navrhuje a realizuje pomníky na zakázku. V architektuře mu nejsou cizí ani tesařské prvky jako sloupy trámy a podobně. Že je jeho zaměření opravdu široké svědčí i řezbářství a výzdoba nábytku na zakázku. U tohoto umělce si můžete být jistí, že do své tvorby dává opravdu vše a že každý jeho kus bude originálem.