Pohřeb je třeba řešit v klidu

Pohřeb je třeba řešit v klidu

Smrt je odvrácená strana života, a ačkoliv o tomto strašákovi, který však jednou čeká všechny raději nemluvíme a děláme, jakože neexistuje, pravda je bohužel taková, že si pro každého někdy přijde. Když čteme, že zemřel známý herec, možná cítíme smutek, ale smrt je stále jen abstraktní pojem na stránkách papíru. Mnohem hmatatelnější a děsivější se stává ve chvíli, kdy zemře někdo, kdo vám byl opravdu blízký. V takovou chvíli se pro mnohé doslova z vteřiny na vteřinu zhroutí svět a upadnou do bezedného smutku. To poslední, na co chce člověk myslet, je vyřizování posledních záležitostí pro zesnulého a zařizování pohřbu. Člověk potřebuje být psychicky silný, aby vše zvládl zajistit a pomoc blízkých je nedocenitelná. Co však dělat v případě úmrtí a na koho se obrátit?

Když vás blízký zemře doma, musíte nejdříve zavolat lékaře nebo záchranou službu, aby ho prohlídla a vystavila list o prohlídce. Hned potom přichází na řadu pohřební služba, která se o všechny náležitosti už postará. I když to může znít jakkoliv, je vhodné si pohřební službu vybrat předem, každá nabízí jiné služby, má jiné ceny a je lepší vybírat s chladnou hlavou, aby poslední rozloučení mohlo být podle přání zesnulého nebo podle vašich dostatečně důstojné, než plni smutku volat na první číslo, které najdete. Pohřební služba zajistí převozy zesnulých, pomůže vám s vyřizováním parte popřípadě sehnáním smutečních květin a v den samotného pohřbu zajistí také ten. Je jen na vás, zda zvolíte klasický pohřeb, kremaci a jestli chcete smuteční obřad s rozloučením případě se loučit v kostele nebo smuteční síni.

Také je dobré vědět, že když se jedná o vašeho manžela, druha nebo dítě, máte ze zákona nárok na dva dny placeného volna a další den na pohřeb. V případě rodičů, sourozenců nebo méně blízkých příbuzných mají zaměstnanci nárok na jeden den placeného volna, a když pohřeb zařizují tak i den navíc.