Nezapomeňte zkontrolovat komín, než začnete topit

Nezapomeňte zkontrolovat komín, než začnete topit

Dny i noci se znatelně ochlazují, někteří se sice radují, že už se nevaří v nepříjemných pětatřiceti stupních, ovšem s nočními mrazíky velmi brzy přijde nutnost zapnout radiátory. Ovšem než k začátku topné sezóny dojde, je třeba si pohlídat několik věcí. Předně je dobré zapátrat v paměti, kdy byl u vás naposledy kominík. A jestli ani nevíte, kdy to bylo, pak je nejvyšší čas si služby nějakého kominictví objednat ještě před tím, než zapnete poprvé kotel.

Požár komína totiž není nic příjemného a kromě finančních ztrát je v takovém případě ohrožen i váš život. Nejvíce požárů komínů vznikne právě kvůli nevyčištěným sazím, a pokud nemáte potvrzení, že byl komín řádně vyčištěn, ani se nedočkáte náhrady od pojišťovny. Nehledě na to, že pokud si kominíka zapomenete pozvat jednou do roka na kontrolu, může vám hrozit i pokuta. Zvlášť když topíte pevnými palivy, mělo by být čištění komína pro vás naprostou nezbytností, mimo riziko požáru to není dobré ani ori samotná kamna, kotle a krby, která při špatném tahu komínu špatně hoří, dehtují se a zanášejí se.

Ideální je si kominíka domluvit ještě než začne být skutečně zima a nenechávat to na poslední chvíli. Kdyby totiž zjistil nějakou vážnější závadu komínu a byly potřeba i další kominické práce jako je například frézování a vložkování komína, bylo by pro vás opravdu nepříjemné řešit rekonstrukci, při které nemůžete topit v době, kdy už venku skutečně začíná mrznout. Dejte si však pozor, je dost možné, že nebudete jediní, kdo si na poslední chvíli vzpomněl, že musí pozvat kominíka a ten tak může být dlouho dopředu obsazené všechny termíny. A ještě jedna rada na závěr, nepleťte si revizi komínu s kontrolou. Revize se provádí při uvedení nového komína do provozu nebo po té, co byl rekonstruován, kdežto kontrola by měla proběhnout každý rok.