Hotel nebo penzion? Záleží na typu cesty

Hotel nebo penzion? Záleží na typu cesty

Pokud si hledáme ubytování v České republice, pravděpodobně se budeme rozhodovat mezi hotelem a penzionem. I když obě ubytovací zařízení nabízí pokoje k noclehu, v některých ohledech se od sebe poměrně zásadně liší. Abychom se tedy mohli rozhodnout, které ubytování víc vyhovuje nejen našim potřebám, ale také typu výletu, měli bychom znát hlavní rysy, případně odlišnosti, těchto dvou typů ubytování.

Asi prvním patrným rozdílem je velikost ubytování. Za hotel se považují taková zařízení, která nabízí k ubytování alespoň deset pokojů. Zpravidla se tedy jedná o poměrně velkou budovu. Za penzion může být oproti tomu považován docela malý domek se dvěmi nebo třemi pokoji pro hosty. Zatímco hotel slouží čistě pro krátkodobé ubytovávání turistů, penzion má často i stálé obyvatele. Kromě výletníků zde tedy může trvale bydlet například správce budovy nebo její majitelé. Nejen proto se penziony vyznačují osobnějším přístupem a „rodinnou“ atmosférou.

V každém hotelu by měla být recepce. Ta je místem, kam se mohou hosté obrátit s jakýmikoliv dotazy, požadavky či reklamacemi. Recepce by ve většině hotelů měla fungovat 24 hodin denně. U penzionů tato služba není pravidlem. I když nás i zde pověřené osoby ubytují a zodpoví všechny naše dotazy, pravděpodobně nám nebudou k dispozici nepřetržitě ve dne i v noci.

Zatímco penziony a jejich majitelé lákají lidi svým přátelským přístupem, soukromím a rodinnou atmosférou, hotely staví do popředí své služby. Kromě pravidelné pokojové služby, která nám každý den ustele postele, vymění ručníky a vytře podlahy, najdeme v hotelech často také bazén, saunu nebo třeba posilovnu. Kromě ubytování a jídla tak můžeme čas v hotelu využít i k volnočasovým aktivitám.

Nejen naše osobní preference, ale také cíl a účel naší cesty by měly při vybírání ubytování hrát roli. Pokud například jedeme na služební cestu, kde budeme na ubytování trávit spoustu času a ven vycházet pouze na schůzky a školení, je rozhodně lepší zvolit hotel. Oproti tomu, pokud se například vydáváme na výlet s partou přátel nebo malými dětmi, může být penzion ideální volbou. Nejen, že se zde nebudeme cítit „svázaní“ pravidly a etiketou, ale také můžeme mít celé ubytování jen pro sebe a své přátele.