Odtah vozu nemusí být jen nepříjemnou záležitostí

Odtah vozu nemusí být jen nepříjemnou záležitostí

Někteří z nás už se s tím setkali, jiné to možná čeká. Odtah našeho auta je věc, která se může přihodit každému z nás, a to ať si ho zaviníme sami nebo ne. Nemusíme být totiž nutně bezohledný řidič, který nechá své auto zaparkované na chodníku nebo přechodu, aby se náš odtažení auta týkalo. Navíc ne pokaždé, když špatně zaparkujeme, nám auto rovnou odtáhnou. Mnohem častěji dostaneme jen pokutu. K odtahům vozidel obecně dochází v případech, kdy auto brání provozu na komunikaci, stojí na vyhrazeném parkovacím místě, nebo nějakým způsobem omezuje práce na vozovce,

Asi nejčastější příčinou nedobrovolného odtahu, která může potkat opravdu každého z nás, je takzvané blokové čištění ulic. Některým se podaří přehlédnout upozornění a jiní nechají auto delší dobu zaparkované na jednom místě a odjedou například na dovolenou. Po příjezdu pak můžeme být nepříjemně překvapeni. Jakmile se odprostíme od panického strachu, že nám auto někdo ukradl, je třeba začít jednat. Auto se bude pravděpodobně nacházet na nejbližším záchytném parkovišti, které si můžeme dohledat na internetu. Poté, co si ověříme, že se auto na daném místě opravdu nachází, s jeho vyzvednutím bychom neměli otálet. K ceně odtahu, která se zpravidla liší podle velikosti města, se dále připočítávají poplatky za každý započatý den, kdy je auto zaparkováno na odstavném parkovišti. Některá města nabízí navíc takzvaný zpětný odtah, tedy, že nám auto odtáhnout na místo, ze kterého ho před tím odvezli. Měli bychom však zvážit, jestli nám využití takové služby za to stojí. Cenu to totiž může navýšit i dvojnásobně. V České republice za odtah vozidla v průměru zaplatíme 1 500 až 2 500 korun.

Služeb odtahových firem můžeme však využít také dobrovolně. A to například v případě poruchy nebo nedej bože havárie našeho vozidla. V tomto případě je dobré vybrat si firmu, která kromě odtahu vozu zajistí také přepravu jeho posádky. Velice užitečná je odtahová služba také při zemních pracích, a to konkrétně pro přepravu zemědělských strojů. Ne každý stroj je totiž schopný se na místo výkonu práce dopravit sám. Zajištění jeho odtahu je proto nezbytné.