S koncem léta je nejlepší výlet na Moravu za vínem

S koncem léta je nejlepší výlet na Moravu za vínem

Přichází doba roku, kdy je téměř na každém rohu možné si koupit burčák, kdy víme, že pomalu začíná podzim a s tímto charakteristickým nápojem se pomyslně loučíme s létem. Proč si však dovolenou ještě trochu neprodloužit a vydat se na výlet právě do oněch míst, kde burčák a víno vzniká? Ano řeč je o jižní Moravě, kde právě začíná období vinobraní, kdy víno poteče proudem a vinaři se budou moct začít radovat že dennodenní péče o vinice je zase na nějakou dobu za nimi. Pokud jste milovníky vína, je takřka vaše povinnost se vydat do vinařské oblasti.

A kam jinam by se bylo lepší vypravit než někam, kde budete obklopeni vinohrady, kde budete mít výhled na Pálavu a pokud budete mít štěstí na pěkné babí léto, tak si i smočíte nohy ve vodní nádrži Nové Mlýny. A i když je víno, nekonečný vinohrad a vinobraní se širokým kulturním programem a ochutnávky vín hlavním lákadlem Jižní Moravy, zdaleka není jediným důvodem, proč stojí za to sem jet.

Příroda v této oblasti je zcela jedinečná, jistě k tomu přispělo i to, že se jedná o téměř nejsušší a nejteplejší oblast v České republice. Že je tato země jedinečná věděli už i pradávní lidé, kteří tu po sobě zanechali například známou Věstonickou Venuši, s tradicí pěstování vinné révy a  potom údajně začali Římané a mimo to že Pálava chráněnou krajinou oblastí, je i biosférickou rezervací UNESCO. Mimo pálavské vrchy se tato oblast vyznačuje i lužními lesy, nivními loukami a mnoha vzácnými druhy rostlin a živočichů.

I na kulturu je tato část naší země velmi pestrá, kromě vinařství a všech tradic spojených s vínem je tu velmi bohatá tradice hodů, kdy pestrobarevné kroje a živou hudbu rozhodně stojí za to vidět. A většina těchto akcí je právě na konci léta, tak si najděte do které malebné vesničky se vydat a  prodloužíte si léto.