Vstřikované výrobky mají přesný tvar

Vstřikované výrobky mají přesný tvar

Nástrojárna HAKR, která sídlí v Ujezdu u Brna, už více než patnáct let zpracovává požadavky zákazníků na konstrukci forem pro plasty a tlakové lití kovů. Vyrábí také formy pro vstřikování plastů a forem pro lití hliníku a zinku, postupové, střižné, ohýbací nástroje a různé přípravky. Na veškerý sortiment výrobků firma poskytuje servis a provádí jeho úpravy. Tým profesionálů s dlouholetou zkušeností v oboru je připraven se zákazníky probrat všechny jejich potřeby. Na základě podrobné analýzy vypracuje návrh řešení a dovede ho do úspěšné realizace.

Nástrojárna má moderní strojní vybavení, elektroerozivní, CNC i konvenční stroje, vstřikovací lisy a k nim softwarové vybavení, které optimalizuje vstřikování plastů v programu MoldFlow. Elektroerozivní stroje reprezentuje vyjiskřovací stroj Charmilles Roboform a Agie Classic na drátové řezání. Mezi CNC stroji dominuje obráběcí centrum Roeders, další funkce zajišťuje frézovací centrum. Důležitou roli hrají ve výrobě i konvenční frézky, brusky naplocho a nakulato, a také souřadnicová vyvrtávačka. Dokončovací práce se dělají na nástrojářském pracovišti. Výroba by se neobešla ani bez zvedacího zařízení, navařovacího laseru a měřícího pracoviště s mikroskopem.

Výlisky firmy HAKR se dělají na vlastních vstřikovacích lisech, zákazníci si ale mohou domluvit i externí lisování. Zpracovává se široký sortiment materiálů, polyethylen, polystyren, polyamid, polykarbonát včetně jeho směsí, polyuretan, termoplastický elastomer a další materiály.

Vstřikováním se dělají hotové výrobky, polotovary i díly pro další zkompletování samostatného výrobního celku, jako například nárazníky, světla a součásti přístrojů. Vstřikované díly mohou být velmi malé, lze však vyrobit i díly o hmotnosti několika kilogramů. Výhodou technologie vstřikování je to, že výrobky mají vysokou rozměrovou i tvarovou přesnost, na jeden cyklus lze získat konečný díl, tvarově velmi složitý, s výbornou kvalitou povrchu. Protože jsou pořizovací náklady na nákup strojů a forem poměrně vysoké, je technologie vstřikování vhodná pro velkosériovou a hromadnou výrobu.