Účetnictví i audit. Služby, bez kterých se podnikatelé neobejdou

Účetnictví i audit. Služby, bez kterých se podnikatelé neobejdou

Podnikání se v dnešní době stává čím dál oblíbenějším způsobem, jak si vydělat peníze. Důvodů, proč lidé začínají podnikat, může být mnoho. Někteří dostanou nápad, který by mohl zaplnit „díru na trhu“, někteří se nechtějí ze všeho zodpovídat zaměstnavatelům a pracovat podle sebe a jiní zase touží po časové nezávislosti, kterou toto povolání bezesporu nabízí. Podnikatelům nikdo nediktuje, kdy a na jak dlouho si mohou vzít dovolenou, ani nikomu nemusí předkládat neschopenku v případě, že onemocní. Ze své kanceláře si mohou odejít, kdy chtějí a vrátit se do ní, kdy chtějí. Tohle je alespoň to, co vidí lidé zvenčí.

Jako všechno, má ale i tato práce své nevýhody. Asi tou největší je nejistota výdělku. Pokud jsme někde zaměstnaní a máme se zaměstnavatelem podepsanou smlouvu, máme také jistotu, že pokud odvedeme svou práci, každý měsíc přistane na náš účet fixní částka. Tohle podnikateli nikdo nezaručí. Jeden měsíc se tedy může stát, že si vydělá klidně trojnásobek platu, který by dostal jako zaměstnanec, ale další měsíc může mít o peníze doslova nouzi.

Dalším rozdílem je také neurčitá pracovní doba. Podnikatel si sice může vzít dovolenou, na jak dlouho bude chtít a odejít ze své kanceláře třeba v poledne, ale za cenu toho, že musí často pracovat po nocích. Obzvláště podnikatelé, kteří si vybudovali svou vlastní firmu s dalšími zaměstnanci, mají na sobě obrovské břemeno. Neživí totiž už jen sebe a svou rodinu, ale musí mít také dost peněz pro lidi, které zaměstnávají. Jejich práce tedy nikdy nekončí.

Žádný podnikatel, který zaměstnává nějaké fyzické osoby, se neobejde bez správně vedeného účetnictví. Účetní mu pomáhá udržet pořádek nejen ve všech příjmech a výdajích, které musí vykazovat, ale také mu pomáhá vyplácet jeho zaměstnance. Z jejich výplaty musí být totiž mimo samotné částky, která je zaměstnanci vyplácena, odvedena také daň. Peníze, které se objeví zaměstnanci na jeho výplatní pásce, tedy nezahrnují zdaleka všechny výdaje, které za něj podnikatel musí zaplatit.

Kromě účetní firmy se může podnikatel setkat také s auditorem. Ten provádí ve své podstatě kontrolu správnosti účetní uzávěrky. Auditorská činnost tedy zahrnuje hlavně ověřování účetních záznamů a kontrolu hospodaření dané firmy. Audit si potom firma může nechat udělat, pokud uzná za vhodné, případně pokud ho má daný z povinnosti.