Když se pes poraní nebo zkolabuje

Když se pes poraní nebo zkolabuje

Kdo má doma psa nebo kočku ví, že starat se o zvíře je stejně tak náročné jako o malé dítě. Někdy je to ještě složitější, protože pes nebo kočka se vám nikdy nesvěří, co je bolí.

Někdy, zvláště u starších zvířat, může dojít k náhlé příhodě. Chovatel by měl zůstat v klidu a zavolat svému ošetřujícímu veterinárnímu lékaři. Ten na základě popsané situace poradí, kam se obrátit o pomoc, pokud sám nedokáže zvířeti ulevit. Jeho rady a doporučení je dobré si ihned poznamenat a obrátit se na nejbližší veterinární kliniku.

Pokud má zvíře poranění na těle, je nutné ránu co nejdříve zakrýt, aby se do ní nedostala nečistota. Případnou nečistotu je třeba vypláchnout proudem čisté vody a místo překrýt čistým obvazem nebo ručníkem. Při krvácení se dělá tlaková bandáž, kterou by mělo mít zvíře na sobě do doby, než ho majitel přepraví na veterinu. Zvířeti se v případě krvácení nic neutahuje kolem končetin, nekrmí se, ani se mu nedávají pamlsky. Veterinář zranění většinou léčí antibiotiky, aby nedošlo k infekci. Rány se buď zašívají nebo nechávají spontánně hojit.

Při sražení zvířete autem nebo motocyklem je třeba co nejdříve vyhledat veterinární pomoc, a to i v případě, kdy zvíře není zjevně poraněno. Jen veterinář posoudí, jestli má pes nebo kočka vnitřní poranění, zlomeninu končetiny nebo poranění hlavy. Akutní ošetření vyžadují také srdeční a plicní příhody, případně ortopedická a neurologická onemocnění. Při záchvatu může zvíře upadnout na bok a ztratit vědomí. Končetiny se mu pohybují nebo se objeví i křeče. Všechny předměty, o které by se zvíře mohlo dále poranit, musejí z jeho dosahu. Pokud křeče do pěti minut neustanou, je třeba okamžitě kontaktovat veterináře. Pro psa mohou být toxické některé rostliny, květy nebo léčiva. Při projevech průjmu nebo zvracení pomáhá naordinovat hladovku na 24 hodin a v pravidelných časových intervalech podávat pouze menší množství vody. Když se situace uklidní, může zvíře dostat lehčí dietu, bílé drůbeží maso s rýží nebo těstovinami. Při déle trvajících problémech musí zasáhnout veterinář. Ten by měl vždy ošetřit pokousání jiným psem, protože tlama psa je plná baktérií a rána může být infikovaná.

Na Příbramsku se chirurgické veterinární péči věnuje veterinární ordinace Podlesí. Je otevřena denně, včetně víkendů a svátků, od 18. do 19. hodiny. Kromě běžného veterinárního provozu se tady provádějí zákroky a operace zvířat, tetování, čipování, vyšetření moče a trusu.