Kdy jít poprvé ke gynekologovi?

Kdy jít poprvé ke gynekologovi?

Návštěva gynekologa jednoduše nepatří mezi oblíbené činnosti snad žádné ženy. I přesto je důležité tuto ne úplně příjemnou návštěvu absolvovat alespoň jednou ročně. Podchytit včas tak můžeme spoustu lehkých onemocnění či tolik obávanou rakovinu.

Ženy by měly gynekologickou ordinaci navštívit minimálně jedenkrát ročně, pokud nemají žádné obtíže. Jedna prohlídka za rok není nijak časové náročná a navíc je hrazená zdravotními pojišťovnami, a tedy není důvod, proč gynekologa nenavštívit. Bohužel má ale spousta žen tendenci se ji vyhýbat se slovy „vždyť mi nic není“. Bohužel ale ne všechny gynekologické obtíže na sebe upozorňují hned v prvopočátku. Spousta závažných onemocnění včetně nechvalně známé rakoviny děložního čípku se rozvíjejí nepozorovaně a skrytě, zatímco ženy se cítí naprosto zdravé. Gynekolog v rámci preventivní prohlídky se provádí kontrola čípku za pomoci kolposkopu a dále stěr, který se posílá do laboratoře. V rámci preventivní prohlídky může lékař provézt i ultrazvuk.

Obzvláště důsledné na pravidelné preventivní prohlídky by měly být mladé ženy, které se teprve snaží najít si životního partnera, což s sebou nese spoustu experimentů a častější střídání sexuálních partnerů.

S gynekologickými prohlídkami by proto měly ženy začít již v období dospívání. Pokud se neobjeví žádné gynekologické obtíže, měly by dívky navštívit gynekologickou poradnu poprvé v patnáctém roku života. Zde je více než důležitá role rodičů a příprava, zejména ze strany matky, na první návštěvu gynekologa. V této fázi by měli rodiče brát co největší ohled na přání jejich dcery. Spousta žen má například problém chodit na gynekologii k muži nebo naopak k ženě, a proto není moudré nutit dceři přes její nevoli návštěvu konkrétního gynekologa jenom proto, že k němu chodí celá generace žen v rodině.

Úplně nejčastější příčinnou první návštěvy gynekologa je potřeba antikoncepce. Spousta dívek se tak v ordinaci gynekologa ukáže až v době, kdy chce začít svůj sexuální život. Oslavení patnáctých narozeniny však není jedinou podmínkou předepsání hormonální antikoncepce.

Gynekolog musí dívku nejdříve prohlédnout a zjistit, zda- li už má dospělý typ dělohy. Před předepsáním první antikoncepce by dívka měla už alespoň dva roky pravidelně menstruovat. Dva roky pravidelné menstruace jsou důkazem toho, že tělo dívky už umí ovulovat, a tedy by jej nemělo rozhodit ani pár let braní antikoncepce.

Ordinace gynekologů najdeme v každém městě. V případě, že hledáme gynekologii v Praze, můžeme navštívit třeba MUDr. Kolešku.