Panelák nebo cihlový dům?

Panelák nebo cihlový dům?

Pro někoho komunistický přežitek, pro jiného cesta k novému a modernímu bydlení. Panelové domy existují už řadu let. Za tu dobu však prošly mnohými změnami. I když jejich výška se s časem příliš nemění, interiéry a fasáda dnes mohou vypadat zcela jinak, než jak si je pamatujeme před několika desítkami let.

Panelové domy neboli „paneláky“ jsou nejčastěji stavěny na váhu s domy cihlovými. Někteří lidé dokonce nejsou schopni rozdíl mezi nimi zcela jasně rozeznat. Pojďme si tedy ukázat základní rozdíly, kterými se tyto dvě stavby od sebe liší.

Asi základním rozdílem, který je patrný už ze samého názvu je materiál, ze kterého se domy staví. Zatímco panelové domy jsou sestaveny z panelů. Většina bytů v nich jsou navíc řešeny dispozičně stejně. Kromě rozdílného zařízení a vybavení jednotlivých bytů tak můžeme mít pocit, že se nacházíme stále v jedné a té týž bytové jednotce.

Základní stavební jednotkou cihlových bytů je cihla. Ta však rozhodně není jediným rozdílem oproti panelovým bytům. Výhodou cihlových domů je jejich velikost. Oproti panelákům jsou totiž o něco nižší, byty v nich jsou však často podstatně prostornější. Bytových jednotek je v nich sice méně, zato nabízejí jejich obyvatelům větší soukromí. Co však může být pro mnohé nevýhodou je absence výtahu. Zatímco panelový dům bez výtahu prakticky nenajdeme, u cihlových domů je výtah spíše výjimkou. I když jsou tedy domy nižší, pár pater si přeci jen vyšlápnout musíme.

I když panelové stavby prochází neustálým vývojem, mají pár nedostatků. To, co napadne asi každého, kdo v panelovém domě někdy bydlel, jsou „papírové stěny“. Panelové stavby zkrátka nevynikají zvukově izolačními vlastnostmi. Často tak můžeme mít pocit, že s námi v bytě bydlí také naši sousedi. I když ani v cihlových domech není zvuková izolace stoprocentní, neměli bychom alespoň slyšet věci jako ukládání nádobí do myčky.

Výhodou cihlového domu je také jeho přizpůsobivost. Drobné dispoziční změny bytu by neměly být problém. Oproti tomu s panelovými byty příliš nepohneme. Firem, které se zabývají výstavbou bytových domů, najdeme na trhu několik. Pokud ale hledáme pouze byt, příliš do styku s nimi asi nepřijdeme.