Kultura je pro každého

Kultura je pro každého

Někomu možná slovo umění a kultura připadá téměř jako nějaká nadávka, spojuje si ho totiž s nekonečnými výklady nadšené učitelky ve škole o životě určitého autora, skladatele nebo malíře, chozením na nezajímavé výstavy, na kterých bylo nejlepší, že se ulil ze školy anebo s nepříjemným oblekem nutným do divadla. To však ani zdaleka pojem umění a kultura nevystihuje a existuje mnohem více důvodů, proč si kulturu zamilovat, než nad ní ohrnovat nos. A nakonec, obecný pojem kultura je tak široký, že každý si v něm najde nakonec svoje, svou oblast, která ho zaujme a v oblasti svůj vlastní styl.

Každé větší město nabízí nespočet příležitostí, kam za kulturou vyrazit a ukazuje, že kultura je stále živá a že zdaleka nepatří jen do muzeí nebo do uzavřených budov. Důkazem mohou být letní koncerty a další akce pod širým nebem, kdy se jindy pustá náměstí zaplní hudebníky, divadelníky nebo i tanečníky. Léto je v mnoha obcích a městech také obdobím hodů a poutí, ke kterým taneční a hudební vystoupení neodmyslitelně patří, stejně jako dobré jídlo a pití. Koho by tradiční hudba nebavila, ale má rád historii, pro toho se nejen přes léto na mnoha místech konají historické slavnosti, buď s rytíři a trhy nebo s obléháním hradů a pistolemi. V mnoha hradech a zámcích se konají také divadelní přestavení a s kulisami hradu zažijete neopakovatelnou atmosféru. V historicky významných budovách se potom mnohdy dá jít na tematický film s ní spojený, nebo si prohlédnout výstavu obrazů v netradičním prostředí.

Kdo by chtěl začít žít víc kulturně, ale neví, kde akce hledat, v dnešní době není nic jednoduššího, než si je vyhledat na internetu. Každé větší město má své kulturní středisko, kde vypisují události a dají se tam na ně i kopit lístky menší obce to většinou mají psané přímo na svých stránkách. Nebo stačí si všímat vyvěšených letáčků, které většinou na akci upozorňují dlouho dopředu.