Na materiálu záleží

Na materiálu záleží

Když se rozhodneme postavit si dům, čeká nás hned několik důležitých rozhodnutí. Pomineme- li velikost domu, jeho prostorové dispozice a místo, kde ho chceme postavit, zbývá nám ještě jedno důležité rozhodnutí – jaký na jeho stavbu použít materiál.

Hned na začátku je třeba si uvědomit, že rozhodovat se jen podle ceny by se výhledově nemuselo vyplatit. To, co se nám zdá momentálně nejlevnější, může v budoucnu vyžadovat o to větší údržbu nebo množství oprav, které se nás v celkovém součtu vyjdou mnohem dráž. Jinými slovy okamžitá cenová výhodnost se nám v budoucnosti nemusí vyplatit.

Každý může mít na svůj dům jiné preference. Někomu jde především o energetickou nenáročnost domu, někdo řeší, jak moc stavba, její fungování a materiál, který byl použit k její výstavbě zatíží životní prostředí a jiný chce mít zase možnost dům jednoho dne přestavět nebo rozšířit.

Když se zamyslíme nad tím, co dělá dům domem, zjistíme, že jsou to hlavně stěny. A právě konstrukce stěn bude mít největší vliv na cenu stavby, komfort či ekonomičnost. Pokud se tedy rozhodujeme, z jakého materiálu bude naše stavba, vlastně se rozhodujeme spíše z jakého materiálu budou stěny našeho domu.

V této chvíli máme tři možnosti. Zvolit si můžeme stavbu cihlovou, betonovou a nebo dřevěnou. Dřevostavby sice v poslední době získávají na oblíbenosti a začíná je využívat větší množství lidí, ale stará dobrá klasika ve formě cihlových a betonových staveb zatím stále hraje prim.

Takový beton je hojně využívaný mimo jiné pro svoji velkou únosnost, díky které si můžeme dovolit lepší „tvarování“ domu. Z betonu tak můžeme vykouzlit zajímavé kreace nejen u rodinných domů, ale také se nemusíme tolik omezovat u projekcí velkých staveb.

Co do veřejných a průmyslových staveb, můžeme se setkat také s ocelovými konstrukcemi. Projekce ocelových konstrukcí jsou typicky využívány pro ocelové skelety budov, průmyslové haly či různé věže.

Ať už řešíme stavbu malého rodinného domku nebo velké průmyslové haly, neobejdeme se bez projekce zakládání staveb ani geotechniky. Ta řeší stabilitu a bezpečnost stavby a základové poměry, které musí odpovídat jednak únosnosti a jednak stlačitelnosti. Zkrátka se stará o to, aby dům stál tak, jak má.